5337

5313

5286

5271

5258

5244

5230

5200

5183

5166

5156

5146

5090

5088

5086

5047

5041

5036

5108

5033

4936

4932

4932

22

HappyJuicy sapjes banner 728x90

Wat is een Citroensapkuur en is het Gevaarlijk?

Steeds meer vormen van detoxen worden populair, zo ook de citroensapkuur. Een citroensapkuur wordt ook wel een master cleanse genoemd en houdt in dat je voor enkele dagen alleen citroensap (met wat andere ingrediënten) drinkt. Dit sapje zou ervoor zorgen dat je ontgift en gewicht verliest.

Hoewel de citroensapkuur soms positief wordt neergezet door websites en zelfs celebrities als Beyoncé deze kuur hebben gevolgd, heeft zo’n kuur veel negatieve bijwerkingen en risico’s. In dit artikel zul je uitgebreid lezen wat een citroensapkuur is en hoe zo’n kuur werkt, waarna er wordt ingegaan op de vraag waarom deze kuur níet werkt en welke risico’s eraan verbonden zijn.

Wat is een citroensapkuur?

Een citroensapkuur, ofwel citroendetoxdieet, is een vorm van detoxen. Tijdens het detoxen probeer je in korte tijd je lichaam te ontgiften en gewicht te verliezen door bepaald (vast of bewerkt) voedsel te laten staan en dit te vervangen door gezonde voeding. Bij een sappenkuur vervang je álle vaste maaltijden door vloeibare sapjes, die je voor enkele dagen drinkt.

Bij een citroensapkuur wordt er dus ook vast voedsel vermeden en wordt dit vervangen door citroensapjes voor gemiddeld één tot twee weken. Dit dieet is gefocust op het verwijderen van gifstoffen en het reinigen van het lichaam (bron). Door het calorietekort van de sapjes zul je met deze kuur ook in korte tijd gewicht verliezen.

Mensen beginnen met een sappenkuur om bijvoorbeeld hun energie te verhogen en gewicht te verliezen, maar een citroendetox wordt ook gedaan om de huid en spijsvertering te verbeteren. Je kunt een citroensapkuur online bestellen, maar het nadeel hiervan is dat je geen zekerheid hebt over de inhoud en veiligheid van de sapjes. Hierdoor kan het handiger zijn om de sapjes zelf te maken. Dit is bovendien ook snel en goedkoop te doen!

Een sappenkuur is niet dé oplossing om gewicht te verliezen en te ontgiften, vooral niet als je normaal gesproken een erg ongezonde leefstijl hebt. Daarom is het belangrijk om voor en na de kuur al bepaalde voeding te laten staan en gezonder te eten en drinken. Je kunt bijvoorbeeld een paar dagen ervoor al gedeeltelijk overstappen op een vloeibaar dieet. Op deze manier bereid je je lichaam voor op de kuur én zijn de positieve effecten van de citroendetox van langere duur.

Stappenplan citroensapkuur

Het stappenplan voor een citroensapkuur bestaat niet alleen uit de dagen waarop je de citroensapjes drinkt; de dagen ervoor en erna zijn namelijk misschien wel net zo belangrijk. Waar je nu natuurlijk benieuwd naar bent: hoe ziet zo’n citroensapkuur er dan precies uit? Ik zal je in dit artikel meenemen in het stappenplan per dag!

De eerste stappen van een citroendetox zijn de dagen voor de kuur. In deze dagen laat je je lichaam wennen aan het vermijden van bepaalde voeding en het overstappen op een vloeibaar dieet door steeds vaker sapjes tussendoor toe te voegen (bron):

 • Dag één en twee: beperk de inname van bewerkte voedingsmiddelen, vlees, zuivel, suikers, alcohol en cafeïne. Vergroot de inname van rauw voedsel, voornamelijk groentes en fruit.
 • Dag drie: probeer te wennen aan een vloeibaar dieet door smoothies, soepen en bouillons te drinken. Drink hierbij ook verse groente- en fruitsapjes.
 • Dag vier: drink deze dag alleen water en ver geperst sinaasappelsap. Als je de behoefte hebt kun je ahornsiroop toevoegen. Zo krijg je meer calorieën binnen. Voor het slapen drink je laxerende thee.
 • Dag vijf: begin met de citroensapkuur.

Op de vijfde dag begin je dus met je master cleanse. Gedurende die cleanse, gemiddeld tien dagen, komen alle voedingsstoffen en calorieën uit de citroensapjes. Je kunt deze sapjes drinken wanneer je honger hebt, maar er wordt een minimum van zes sapjes per dag gehanteerd. Naast de sapjes drink je elke ochtend een liter warm zout water om de stoelgang op gang te brengen. Ook laxerende kruidenthee is toegestaan als je dit wilt.

Het recept voor het master cleanse-sap is het volgende:

 • 2 el vers geperst citroensap (ongeveer ½ citroen)
 • 2 el pure ahornsiroop
 • 1/10 theelepel (0,2 gram) cayennepeper (meer mag ook)
 • 8 tot 12 ons zuiver water

Na deze citroensapkuur bouw je weer langzaam af naar je normale dieet. Het is belangrijk om ook na de dag dat je weer normaal kunt eten, te focussen op minder bewerkte voedingsmiddelen en meer gezonde voeding. Dit zorgt ervoor dat de ontgiftingsprocessen in je lichaam beter werken en je meer energie hebt! De dagen na de kuur zien er als volgt uit:

 • Dag één: begin de dag met versgeperst sinaasappelsap naast de dagelijkse citroensapjes.
 • Dag twee: voeg hiernaast nu ook een groentesap toe.
 • Dag drie: eet vanaf deze dag weer verse hele groentes en fruit.
 • Dag vier: vanaf deze dag kun je weer regelmatig en normaal eten.

Hoe werkt een citroensapkuur?

Hoewel er geen bewijs is dat een detoxdieet daadwerkelijk zou helpen om te ontgiften, zijn er wel veel meldingen van mensen dat zij zich na een citroensapkuur frisser en energieker voelen. Dat een master cleanse voor gewichtsverlies zorgt, is wel zo goed als zeker. De sapjes bevatten per portie ongeveer 110 kilocalorieën, dus het drinken van zes of meer drankjes per dag resulteert in een calorietekort (bron).

Doordat er voor enkele dagen minder calorieën worden ingenomen dan dat er worden verbruikt, verliest je lichaam gewicht. Uit een onderzoek onder volwassenen die voor 4 dagen citroensapjes met honing dronken, is naar voren gekomen dat zij 2,2 kilo lichaamsgewicht verloren (bron). Ook in een ander onderzoek onder vrouwen die zeven dagen citroensapjes dronken, bleek dat de vrouwen gemiddeld 2,6 kilo hadden verloren én minder ontstekingen hadden (bron).

Wat wel belangrijk is om hierbij te vermelden, is dat het onzeker is of dit gewichtsverlies op de lange termijn in stand blijft. Na een paar dagen geleefd te hebben op citroensapjes, ga je namelijk weer over op een oud eetpatroon met vaste voeding. De afgevallen kilo’s kunnen hierdoor na korte tijd weer teruggewonnen zijn. Hierom is het belangrijk om ná de kuur een gezonde leefstijl aan te houden waarin je minder (ongezond) eet, minder alcohol en cafeïne drinkt en meer beweegt.

Waarom een citroensapkuur níet werkt

Uiteraard zijn er ook overtuigende redenen waarom een citroensapkuur niet echt werkzaam zou zijn. Eén hiervan is al genoemd: het feit dat het gewichtsverlies waarschijnlijk slechts voor korte termijn is. Ook is er nog weinig tot geen wetenschappelijk bewijs dat een citroendetox zeker weten zou zorgen voor ontgiften en afvallen.

Er wordt beweerd dat een citroensapkuur het lichaam zou ontgiften. Dit blijkt niet helemaal waar; ons lichaam is namelijk prima in staat om zichzelf te ontgiften (bron). Er zijn continu veel ontgiftingsprocessen in ons lichaam bezig. De dikke darm neemt voedingsstoffen uit onze voeding op en brengt deze naar het bloed, en ons lichaam scheidt de resterende voedingsstoffen vervolgens af.

De lever is één van de belangrijkste filtersystemen in ons lichaam. De lever elimineert gifstoffen, reinigt het bloed én metaboliseert voedingsstoffen en medicijnen. Daarnaast filteren de nieren het bloed om afvalstoffen te verwijderen en verwijderen de longen kooldioxide uit het bloed.

Ons lichaam is dus onwijs hard aan het werk om te ontgiften en dit doet ons lichaam hartstikke goed. Dat een citroensapkuur ons lichaam zou ontgiften, is daarom een mythe; ons lichaam doet dit namelijk al.

Een detoxdieet zou dan ook onze lichaamsprocessen niet kunnen verbeteren. Wél kan het de processen belemmeren (bron). Een sappenkuur die laag in calorieën en voedingsstoffen is, kan ervoor zorgen dat ons lichaam niet voldoende energie krijgt om te functioneren, en hierdoor worden de ontgiftingsprocessen belemmerd.

Hoewel een citroensapkuur vaak wordt gepromoot als dé manier om snel en makkelijk gewicht te verliezen en te ontgiften, is dit zo gezond nog niet. Een citroendetox zou niet helpen en zou er zelfs voor kunnen zorgen dat ons lichaam minder gezond wordt. Een goede reden om een citroensappenkuur te laten staan dus…

Zin in heerlijke verse sapje die een boost geven in je gezondheid?

Bekijk dan HappyJuicy, slowjuice sapjes die 100% natuurlijk zijn en zelfs nog superfoods bevatten. Klik hier of op de afbeelding hieronder.

HappyJuicy impressie

Gevaarlijke risico’s van een citroensapkuur

Er zijn al een hoop nadelen benoemd, maar daar blijft het niet bij. Een detoxdieet kent namelijk ook nog eens vervelende bijwerkingen door het tekort aan voedingsstoffen. Enkele van deze bijwerkingen zijn de volgende (bron):

 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid en zwakte
 • Ondervoeding
 • Gewichtstoename op de lange termijn
 • Gastro-intestinale problemen

Jongeren en mensen die diabetes of hartaandoeningen hebben, lopen een hoger risico op deze bijwerkingen.

Nog meer bijwerkingen kunnen optreden. Zo kunnen galstenen voorkomen als gevolg van het gewichtsverlies in korte tijd. Daarnaast kan obstipatie optreden omdat vast voedsel tijdens deze kuur wordt vermeden. Sommige mensen proberen dit te voorkomen met zoutwaterspoelingen en laxerende thee, maar dit kan op zijn beurt weer leiden tot buikkrampen en diarree.

De bijwerkingen ontstaan vaak door het tekort aan voedingsstoffen. Een dieet van citroensapjes voldoet namelijk niet aan de dagelijkse aanbevolen inname van vitamines, mineralen, vezels, eiwitten en vetten. Ook bevatten de sapjes veel suikers door de ahornsiroop: zes citroensapjes bevatten meer dan 138 gram toegevoegde suiker.

Start nu met een sapkuur

Oscar Helm heeft een effectieve methode ontwikkeld om snel overtollig buikvet te verliezen en meer energie te krijgen.

Je krijgt daarbij overheerlijke recepten voor snelle vetverbranding met blijvend resultaat.

Je vindt onder andere het volgende in haar populaire smoothie afslank receptenboek:

 • Meer dan 50 overheerlijke recepten die snel en makkelijk klaar te maken zijn (en waar de rest van het gezin ook van meegeniet)
 • Hoe je meer energie krijgt met deze heerlijke smoothie recepten
 • Een handig smoothie dieet schema zodat je lekker kunt afwisselen

Ontdek hoe je meerdere kilo’s per week verliest met lekkere en simpel te maken smoothie afslank recepten:

Klik hier om een sapkuur te doen

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *