5337

5313

5286

5271

5258

5244

5230

5200

5183

5166

5156

5146

5090

5088

5088

14

HappyJuicy sapjes banner 728x90

Detox Dieet: 3, 5 of 7 Dagen Doen? Gratis Detox Dieet Schema

Detoxen is tegenwoordig erg populair. Veel mensen geven aan dat zij het prettig vinden om hun lichaam even op te schonen. Voorstanders zeggen ook dat het een schoon gevoel van binnenuit geeft en dat je er veel energie van krijgt.

Detoxen wordt ook door veel mensen gezien als een kickstart voor het proces van afvallen. Al met al is detoxen om meerdere redenen populair. Hoe lang moet je eigenlijk detoxen en hoe pak je dit aan? Wij zochten het voor je uit.

Wat is detoxen?

Een ander woord voor detoxen is ontgiften. Een detoxdieet moet er dan ook voor zorgen dat de gifstoffen die zich in het lichaam bevinden, worden afgevoerd. De meeste vormen van detoxen zijn gebaseerd op sapvasten. Dat houdt in dat er een aantal dagen alleen maar gedronken wordt en geen vast voedsel gegeten wordt.

Omdat de meeste detoxdiëten op basis van sapvasten zijn, is dat het soort detoxdieet dat in dit artikel bedoeld wordt. Je kunt natuurlijk wel variëren met wat voor soort sap je drinkt tijdens het dieet. Je kunt kiezen voor verse groente- en fruitsappen of voor water met citroensap, eventueel verrijkt met peper en esdoornsiroop.

Er bestaan ook detox diëten waarbij je bepaalde supplementen moet innemen of door middel van bepaalde klei het lichaam kan reinigen. Deze laatste optie is er echter eentje waar je voor moet uitkijken.

Is detoxen noodzakelijk?

Een detoxdieet lijkt niet erg noodzakelijk. Het lichaam heeft namelijk van nature al een mechanisme dat giftige stoffen filtert en afvoert. Dit gebeurt namelijk in de lever. De lever is eigenlijk continu bezig om alle niet-bruikbare stoffen in je lichaam via de urine en ontlasting af te voeren. (bron).

Dr. Stephan Peters zegt over detoxen het volgende: “Je lever is de enige en beste detoxmachine.” Hij zegt dat het reinigende proces van het lichaam niet versneld of verbeterd kan worden door dingen die wij van buitenaf doen (bron).

‘’Je lever is de enige en beste detoxmachine.’’

Veel mensen hebben ook het idee dat je met een detox de schade van een tijdje ongezond eten kunt tenietdoen. Dit is niet waar. Als je een tijdje te veel vet en suiker eet, is de schade eigenlijk direct gedaan. Je lichaam zet een teveel aan suiker en vet namelijk heel snel om in extra lichaamsvet (bron).

Mensen hebben het idee dat gifstoffen zich erg ophopen in je lichaam. Stephan Peters legt uit dat je lever 24/7 bezig is met het afbreken van gifstoffen. Wanneer je gifstoffen binnenkrijgt via je voeding of vervuilde lucht, dan gaat je lever direct aan de slag om deze af te voeren. Gifstoffen hopen zich dus niet op in je lichaam (bron).

Af en toe detoxen kan toch geen kwaad?

Hoewel er weinig wetenschappelijk bewijs is dat een detoxdieet goed is voor je gezondheid, kunnen de meeste detoxdiëten geen kwaad. Het enige wat echt wordt afgeraden door professionals, is een detoxdieet met klei (bron). In deze klei zit vaak namelijk veel lood en dat is juist een giftige stof die niet goed is voor je lichaam.

‘’ Het enige wat echt wordt afgeraden door professionals, is een detoxdieet met klei (bron).’’

De meeste detoxdiëten zijn op basis van sapvasten, en deze manier van detoxen kan over het algemeen geen kwaad, al moet je met zo’n kuur niet te lang doorgaan. Je mist namelijk wel bepaalde voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels en, afhankelijk van het soort sap, ook vitaminen en mineralen.

Toch zijn er genoeg voorstanders van detoxen die aangeven dat zij ook daadwerkelijk voordelen ervaren, zoals:

 • Meer energie na de kuur
 • Gewichtsverlies
 • Beter kunnen slapen
 • Verbetering van de huid
 • Meer waardering en betere smaakbeleving van voedsel na de kuur

Nogmaals, er is weinig bewijs voor deze beoogde voordelen, maar toch zijn er genoeg mensen die dit wel echt lijken te ervaren. Een kleinschalig wetenschappelijk onderzoek onder vrouwen in Korea laat zien dat er wél gezondheidsvoordelen zitten aan detoxen met citroensap (bron).

In dit onderzoek vielen deze vrouwen af en hadden ze een minder hoog ontstekingsniveau na het volgen van het dieet met citroensap. Deze voordelen komen echter ook naar voren uit onderzoeken waarbij mensen een caloriebeperkt dieet volgen zónder citroensap (bron).

De voordelen die naar voren komen, zijn dus waarschijnlijk gekoppeld aan het eten van minder calorieën en niet zozeer aan het citroensap (bron).

Zolang je geen detoxdieet met klei volgt en er niet al te lang mee doorgaat, kun je het dus best een keertje testen. Wie weet merk jij er toch bepaalde voordelen van. Het is dan natuurlijk wel goed om te weten hoe je dit kan aanpakken en hoe lang je ermee door moet gaan.

Hoe lang moet je detoxen?

Veel detoxdiëten duren ergens tussen de 3 en 7 dagen. Persoonlijk zou ik ook niet langer dan 7 dagen detoxen, aangezien je bij de meeste diëten toch bepaalde voedingsstoffen mist. Voor hoeveel dagen je moet gaan, is voornamelijk afhankelijk van hoe bekend je bent met een detoxdieet.

Zin in heerlijke verse sapje die een boost geven in je gezondheid?

Bekijk dan HappyJuicy, slowjuice sapjes die 100% natuurlijk zijn en zelfs nog superfoods bevatten. Klik hier of op de afbeelding hieronder.

HappyJuicy impressie

Detoxen voor beginners

Als je nog nooit eerder een detoxdieet hebt gevolgd, dan kan dat heel intens zijn voor je lichaam, maar ook voor je geest. Het is namelijk nogal een grote verandering waar je ineens aan moet wennen. Het is daarom aan te raden om het detoxen heel voorzichtig op te bouwen. Zelfs een dieet van 1 dag kan voordelen opleveren en is een goed begin (bron).

Voor beginners is het dus aan te raden om ergens tussen de 1 en 3 dagen te detoxen. Veel mensen geven aan dat de eerste dagen van zo’n kuur niet altijd prettig zijn. Houd er rekening mee dat je bij een periode van 1-3 dagen dus niet direct de fijne voordelen ervaart. Je kunt de eerste 1-2 dagen last hebben van (bron):

 • Hoofdpijn
 • Overmatig zweten
 • Weinig energie
 • Onrustig slapen

De meeste mensen geven aan dat deze nadelen vaak na 1-2 dagen verdwijnen en dat je dan juist de voordelen gaat ervaren. Het is ook heel belangrijk om rustig af te bouwen met het eten van vast voedsel ter voorbereiding op je kuur. Na de kuur is het ook beter om het eten van vast voedsel rustig op te bouwen. Ga dus niet ineens beginnen met een detoxdieet.

Detoxen voor gevorderden

Als je al eens vaker een detoxdieet hebt gedaan en je weet dat je lichaam er goed op reageert, dan kan je een kuur doen van 5-7 dagen. Als je tot nu toe nog nooit langer dan 3 dagen een detoxdieet hebt gedaan, is het misschien beter om eerst 5 dagen te proberen. Als je je op dag 5 nog steeds erg goed voelt, kun je er wellicht nog 2 dagen bij doen.

Je hoeft ook niet altijd 7 dagen aaneengesloten te detoxen. 5 dagen is al een behoorlijke tijd en daarmee kun je al aardig wat voordelen gaan merken. Je zou bijvoorbeeld 5 dagen aaneengesloten kunnen detoxen, daarna weer 2 dagen licht eten en dan nog eens twee dagen detoxen.

De lengte van het dieet is dus met name heel erg afhankelijk van hoe gevorderd je bent en wat natuurlijk past in jouw leven. Als je een heel zwaar fysiek beroep hebt, is het misschien niet mogelijk om 5 dagen lang een detoxdieet te doen en kun je beter voor 3 dagen kiezen.

Schema voor op- en afbouw + detoxdag

Als je graag een detoxdieet wil proberen, is het wel fijn om te weten hoe je dit precies moet aanpakken. Daarom hebben we hier een gratis schema met 2 op- en afbouwdagen en een detoxdag. Afhankelijk van hoe lang je het dieet wil doen, kan je hier natuurlijk detoxdagen aan vast plakken.

Op- en afbouwdag 1:

 • Ontbijt (08:00): 2 crackers met beleg
 • Tussendoor (10:30): stuk fruit
 • Lunch (13:00): salade van enkel groente
 • Tussendoor (15:30): stuk fruit
 • Diner (18:00): groente met een klein stukje vis of mager vlees

Op- en afbouwdag 2:

 • Ontbijt (08:00): 1 cracker met beleg en 1 sapje (250 ml)
 • Tussendoor (10:30): stuk fruit
 • Lunch (13:00): 1 cracker met beleg en 1 sapje (250 ml)
 • Tussendoor (15:30): stuk fruit
 • Diner (18:00): groente met een klein stukje vis of mager vlees

Detoxdag:

Je kunt natuurlijk veel verschillende soorten detoxdiëten doen. Je kunt kiezen voor een kuur met groente- en fruitsappen of bijvoorbeeld een kuur met water en citroen. Het principe is hetzelfde en dit onderstaande schema kun je sowieso aanhouden.

Je drinkt op een dag 6 grote porties van 250 ml en je kunt dat nog aanvullen met 3 kleine shotjes van 60 ml. Denk bijvoorbeeld aan gembershotjes of pure groenteshotjes. Je kunt dit onderstaande schema gebruiken als leidraad.

 • Ontbijt (08:00): 250 ml sap + shotje
 • Tussendoor (10:30): 250 ml sap
 • Lunch (13:00): 250 ml sap + shotje
 • Tussendoor (15:30): 250 ml sap
 • Diner (18:00): 2 x 250 ml sap
 • Tussendoor (20:30): shotje

Start nu met een sapkuur

Oscar Helm heeft een effectieve methode ontwikkeld om snel overtollig buikvet te verliezen en meer energie te krijgen.

Je krijgt daarbij overheerlijke recepten voor snelle vetverbranding met blijvend resultaat.

Je vindt onder andere het volgende in haar populaire smoothie afslank receptenboek:

 • Meer dan 50 overheerlijke recepten die snel en makkelijk klaar te maken zijn (en waar de rest van het gezin ook van meegeniet)
 • Hoe je meer energie krijgt met deze heerlijke smoothie recepten
 • Een handig smoothie dieet schema zodat je lekker kunt afwisselen

Ontdek hoe je meerdere kilo’s per week verliest met lekkere en simpel te maken smoothie afslank recepten:

Klik hier om een sapkuur te doen

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *