5337

5313

5286

5271

5258

5244

5230

5200

5183

5166

5156

5146

5090

5088

5086

5047

5041

5041

17

HappyJuicy sapjes banner 728x90

Detox Sapkuur? De Gids voor een 1, 3, 5 of 7 Daagse Sapkuur

Als je in korte tijd je lichaam wilt ontgiften én gewicht wilt verliezen, dan is een sapkuur wellicht de beste optie voor jou. Een sapkuur duurt vaak 1, 3, 5 of 7 dagen en er zijn vele verschillende sapjes waar je uit kunt kiezen. Genoeg aanbod dus! Voor je met een sapkuur begint, heb je hier echter natuurlijk alle informatie over nodig. Zo weet je precies hoe en wat je moet doen om te beginnen.

In dit artikel zul je uitgebreid lezen wat detoxen is en wat een sapkuur inhoudt. Ook worden de voordelen van detoxen benoemd. Heb je ervoor gekozen om een sapkuur te volgen? Dan kun je in dit artikel lezen hoe een pre-detox en een post-detox werkt, ofwel: hoe je je kunt voorbereiden op de sapkuur en hoe je je leefstijl na de kuur moet aanpassen. Benieuwd geworden? Lees dan vooral dit verder!

Wat is detoxen?

In het dagelijks leven krijgen mensen vaak redelijk wat gif- en afvalstoffen binnen. Denk aan uitlaatgassen, maar ook aan bewerkte voedingsmiddelen en geraffineerde suikers. Om deze schadelijke stoffen uit het lichaam te verwijderen, heeft ons lichaam een natuurlijk ontgiftingssysteem waarin bijvoorbeeld de lever en nieren een belangrijke rol spelen. Deze ontgiftingsprocessen zorgen ervoor dat deze gif- en afvalstoffen worden afgevoerd.

Deze schadelijke stoffen worden toxines genoemd. Het belangrijkste doel van het volgen van een detoxkuur is om toxines uit het lichaam te verwijderen; detoxen wordt dan ook vaak ontgiften genoemd. Dit detoxen kan door middel van verschillende methodes en diëten. Sommige kuren zijn gefocust op het ontgiften van het gehele lichaam, andere op een specifiek orgaan. Een kritiekpunt hierop is dat ons lichaam een natuurlijk ontgiftingssysteem heeft dat prima in staat is om de toxines zelf te verwijderen, dus detoxen zou hier geen toegevoegde waarde in hebben. Er zijn echter mensen bij wie de ontgiftingsprocessen minder goed werken, of mensen die bijvoorbeeld gewicht willen verliezen, waardoor zij toch kiezen voor een detoxkuur.

Tijdens een detoxkuur ligt de focus dus op het verwijderen van toxines, zoals die uit bewerkt voedsel en suikers, uit het lichaam. Tijdens detoxdiëten is het eten van bewerkt voedsel dan ook vaak verboden terrein en ligt de focus voornamelijk op gezonde voeding. Er zijn vele soorten verschillende methodes om te detoxen, van sappenkuren tot wellness. Hoewel er dus blijkt dat een sappenkuur officieel niet nodig is omdat ons lichaam zichzelf kan ontgiften, zou een detoxkuur iets kunnen betekenen voor mensen van wie het ontgiftingssysteem minder efficiënt werkt dan gewenst (bron).

‘Door een detoxkuur te volgen, reinig je je lichaam door alle opgehoopte schadelijke stoffen af te voeren. Hierdoor krijg je een betere gezondheid en meer energie, en kunnen lichamelijke functies weer gezond en wel werken.’

Er zitten verschillende voordelen aan detoxen verbonden. Detoxen leidt namelijk niet alleen tot het afvoeren van toxines. Ook gewichtsverlies komt veel voor bij detoxdiëten, vaak omdat deze bewerkt voedsel en suikers elimineren en een calorietekort teweegbrengen (bron). Ook bevatten detoxkuren veel antioxidanten en zouden ze de leverfunctie kunnen ondersteunen. Daarnaast stimuleren detoxkuren vaak hydratatie en is de groente- en fruitconsumptie hoog, voornamelijk bij sapkuren.

Wat houdt een detox sapkuur in?

Sapkuren zijn misschien wel de meest bekende vorm van detoxen, en de populariteit van deze sapjes zal je de afgelopen jaren vast niet zijn ontgaan. Een sapkuur is een redelijk extreme manier van detoxen waarbij er voor enkele dagen enkel en alleen sapjes worden geconsumeerd. Alle vaste maaltijden worden deze dagen dus vermeden. Meestal duren sapkuren maar 1, 3, 5 of 7 dagen, en het ontgiften en verliezen van gewicht wordt hierbij al snel opgemerkt. Door de korte duur van dit dieet is het wel belangrijk om na de kuur een gezonde leefstijl aan te houden, anders heeft een sapkuur helaas weinig zin gehad. Over deze post-detox volgt later meer informatie!

De sapjes die tijdens een sapkuur worden geconsumeerd, bestaan vaak volledig uit groente- en/of fruitsap. Deze sapjes worden meerdere momenten per dag gedronken en bevatten vitamines, mineralen en antioxidanten. De sapjes van een sapkuur kun je zelf maken, en hier zijn verschillende recepten voor te vinden op internet. Als je echter niet uren in de supermarkt en keuken wilt staan om deze voor te bereiden, zijn er ook kant- en klare sapboxen op het internet te bestellen, bijvoorbeeld op www.HappyJuicy.nl.

Er is helaas nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor gevonden, maar uit verhalen blijkt dat een sapkuur bepaalde gezondheidsproblemen zou kunnen verminderen. Zo zouden de volgende gezondheidsklachten na het volgen van een detoxkuur zijn verbeterd (bron):

 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Verteringsklachten
 • Allergieën
 • Hormoononevenwichtigheden

Zoals eerder benoemd, zorgt een sapkuur er niet alleen voor dat je lichaam gereinigd wordt. Een sapkuur leidt namelijk ook tot gewichtsverlies. Tijdens een sapkuur wordt alle vaste voeding vervangen door vloeibare groente- en fruitsapjes. Aangezien dit sap veel minder calorieën bevat dan vaste maaltijden, leef je deze dagen op een groot calorietekort. Wat belangrijk is om te vermelden, is dat dit gewichtsverlies niet voor de lange termijn hoeft te zijn. Als je na een sapkuur direct terugvalt in oude eetpatronen en een ongezonde leefstijl, dan zitten de verloren kilo’s en grammen gelijk weer aan je lichaam. Ook dit onderschrijft het belang van een post-detox, welke zo besproken wordt!

‘Een pre-detox en post-detox zijn noodzakelijk om de gewenste gezondheidseffecten van een sapkuur te behalen. Door je goed in te lezen over detoxen en je lichaam hierop voor te bereiden, zul je de meeste voordelen merken én zal het dieet je makkelijker af gaan!’

Als je een sapkuur wilt volgen, duurt deze eigenlijk langer dan de 1, 3, 5 of 7 dagen van de kuur zelf. De dagen ervoor ben je namelijk ook bezig met het geleidelijk invoeren van een aantal veranderingen in je dieet, om je lichaam op de sapjes voor te bereiden. Op deze manier haal je het beste uit je detox. Deze voorbereiding wordt ook wel een pre-detox genoemd.

Pre-detox

Een aantal dagen voor je met je sapkuur begint, zul je al moeten starten met gezonder leven. Ongeveer een week voor je met je sapkuur begint, kun je het beste je groente- en fruitinname verhogen, meer water drinken en meer bewegen. Daarnaast zijn er ook een aantal soorten voeding die je beter kunt beperken of vermijden, namelijk:

 • Koffie, zwarte thee en energy drinks
 • Alcohol en tabal
 • Vlees en andere dierlijke producten (zoals zuivel en eieren)
 • Suiker of voedingsmiddelen met toegevoegde suikers
 • Gefrituurd voedsel of voedsel dat in veel olie wordt gebakken

Dit klinkt misschien lastig, maar het vermijden van ongezonde voeding is een enorme must als je het meeste uit je detox wilt halen. Voornamelijk het vermijden van cafeïne zal ervoor zorgen dat je tijdens een sapkuur minder hoofdpijn krijgt.

Tijdens de dagen voor je sapkuur kun je geleidelijk aan steeds meer groente- en fruitsapjes drinken. Ook kun je af en toe een maaltijd vervangen door een sapje. Op deze manier laat je je lichaam rustig wennen aan het idee dat je voor een aantal dagen enkel vloeistoffen binnen zal krijgen. De dag voor je daadwerkelijk met de sapkuur begint, zul je al vrijwel geen vetten en eiwitten meer moeten eten. Hierna kun je beginnen met het volgen van een sapkuur voor 1, 3, 5 of 7 dagen. Na deze kuur heb je een post-detox, en ook deze is erg belangrijk!

Post-detox

Als je klaar bent met je detoxkuur, ben je wellicht geneigd om weer terug te vallen in een oude leefstijl. Je bent nu namelijk gewicht verloren en voelt je gereinigd en gezond, waardoor je weer verder kan met je oude leven. Helaas is dit niet ideaal. Als je na een sapkuur of andere detoxkuur weer terugkeert naar een ongezonde leefstijl met weinig gezonde voeding, veel calorieën en weinig beweging, zullen de gezondheidsvoordelen slechts van korte duur zijn. Daarnaast kun je het beste je lichaam weer even laten wennen aan vaste voeding, door voor enkele dagen rustig op te bouwen met het toevoegen van vaste voeding en ongezonder eten.

Wil je je lichaamsfuncties gezond houden, dan zul je ook een tijd na je sapkuur een andere leefstijl aan moeten nemen(het liefst voor altijd). Door het meer consumeren van gezonde voeding zoals groentes en fruit en het beperken van toxines, kan je natuurlijke ontgiftingssysteem beter zijn werk doen. Ook voldoende lichamelijke activiteit, bijvoorbeeld stevig wandelen of hardlopen, is belangrijk om je lichaam te reinigen en gewicht te verliezen.

Daarnaast ruimt je lichaam tijdens het slapen de schadelijke stoffen op die tijdens de dag zijn opgehoopt. 7 tot 9 uur slaap is daarom ideaal voor een gezondere leefstijl.

Af en toe een maaltijd door een groente- of fruitsapje blijven vervangen, is ook een goed plan, zolang je maar oplet dat je voor de rest voldoende calorieën en voedingsstoffen binnenkrijgt. De sapjes van een sapkuur bevatten namelijk onwijs weinig calorieën en hebben vaak onvoldoende voedingsstoffen. Sommige hiervan gaan ook bovendien verloren tijdens het persen. Sapjes zijn meer aan te raden als aanvulling op een gezond mediterraan dieet.

Zin in heerlijke verse sapje die een boost geven in je gezondheid?

Bekijk dan HappyJuicy, slowjuice sapjes die 100% natuurlijk zijn en zelfs nog superfoods bevatten. Klik hier of op de afbeelding hieronder.

HappyJuicy impressie

Start nu met een sapkuur

Oscar Helm heeft een effectieve methode ontwikkeld om snel overtollig buikvet te verliezen en meer energie te krijgen.

Je krijgt daarbij overheerlijke recepten voor snelle vetverbranding met blijvend resultaat.

Je vindt onder andere het volgende in haar populaire smoothie afslank receptenboek:

 • Meer dan 50 overheerlijke recepten die snel en makkelijk klaar te maken zijn (en waar de rest van het gezin ook van meegeniet)
 • Hoe je meer energie krijgt met deze heerlijke smoothie recepten
 • Een handig smoothie dieet schema zodat je lekker kunt afwisselen

Ontdek hoe je meerdere kilo’s per week verliest met lekkere en simpel te maken smoothie afslank recepten:

Klik hier om een sapkuur te doen

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *