5387

5362

5384

5351

5379

5337

5377

5375

5313

5286

5271

5258

5244

5230

5200

5183

5166

5156

5146

5090

5088

5086

5086

22

HappyJuicy sapjes banner 728x90

Wat Is een Master Cleanse en Wat Zijn de Ervaringen?

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel manieren om je lichaam te detoxen. De Master Cleanse is er hier één van. Of dit dieet ook daadwerkelijk de moeite waard is, kun je in dit artikel lezen.

Wat is het Master Cleanse-dieet?

Het Master Cleanse-dieet is al jarenlang een populair dieet. Het wordt door veel mensen ook wel het limonadedieet genoemd. Dit dieet werd in 1941 in het leven geroepen door Stanley Burroughs. Hij was een alternatieve dokter die de Master Cleanse in eerste instantie heeft bedacht om van een maagzweer af te komen. (bron)

Later, ergens in de jaren ’90, is dit dieet nieuw leven ingeblazen door Peter Glickman. Hij was ook een alternatieve dokter en hij begon het dieet weer te promoten. Volgens Burroughs is het Master Cleanse-dieet een goede manier om het lichaam te ontdoen van verschillende gifstoffen en om van allerlei ziektes af te komen. (bron)

De Master Cleanse is eigenlijk een soort sapkuur, waarbij er geen vast voedsel gegeten wordt. Het sap dat wordt gedronken, bestaat onder andere uit citroenen en esdoornsiroop. Daarom wordt het soms ook wel eens het ‘esdoornsiroopdieet’ of de ‘lemon cleanse’ genoemd. (bron)

Wat zijn de beoogde voordelen van de Master Cleanse?

Het Master Cleanse-dieet zou voor heel veel verschillende dingen goed zijn. Het komt de algehele gezondheid ten goede en zou daarom voor veel verschillende kwaaltjes kunnen werken.

Volgens Burroughs en andere auteurs zou dit dieet ervoor moeten zorgen dat allerlei giftige stoffen, zoals pesticiden, metalen, medicatie en chemische meststoffen, uit het lichaam verdwijnen. Naast het mogelijk ontgiftende effect van dit dieet, staat dit dieet ook bekend om het mogelijke gewichtsverlies.

Voorstanders van de Master Cleanse geven namelijk aan dat zij makkelijk gewicht zijn kwijtgeraakt en veel meer energie hebben. Zangeres Beyoncé gaf aan dat zij in 2006 ruim 9 kilo is afgevallen door de Master Cleanse voor haar rol in de film Dream Girls. Hierna is de Master Cleanse in populariteit toegenomen.

Kortom, het dieet zou goed moeten zijn voor:

 • Ontgiften
 • Afvallen
 • Het tegengaan van verschillende ziektes
 • Het tegengaan van zweren in het lichaam

Kan je echt afvallen met de Master Cleanse?

Veel bekende mensen geven aan dat zij de Master Cleanse hebben gedaan om snel veel kilo’s kwijt te raken, maar kan dat eigenlijk wel? In principe wel. Dit komt alleen niet doordat het sap uit de Master Cleanse zo’n wondermiddeltje is, maar puur doordat je heel erg weinig calorieën inneemt tijdens het dieet.

Doordat je geen vast voedsel eet en alleen maar sapjes drinkt, creëer je een heel groot calorietekort. Hierdoor kun je op korte termijn best wat afvallen, maar een groot deel van dit verloren gewicht zal vocht zijn, en geen vet. De Master Cleanse is dus eigenlijk een crashdieet.

Helaas is streng diëten maar zelden effectief. Het blijkt namelijk uit onderzoek dat zo’n 80 procent van de mensen die een dieet volgen, binnen één tot twee jaar weer terug zit op zijn oude gewicht (bron). Tijdens de Master Cleanse ben je alleen maar heel weinig calorieën aan het binnenkrijgen, en je leert niks over gezonde voeding.

‘’Het blijkt uit onderzoek dat zo’n 80 procent van de mensen die een dieet volgen, binnen één tot twee jaar weer terug zit op zijn oude gewicht.’’ (bron)

Je kan de Master Cleanse natuurlijk niet erg lang blijven doen, want dat zou niet gezond zijn. De kans is heel groot dat je na het dieet weer gaat eten volgens je normale gewoonten. Je hebt tijdens de cleanse namelijk niks geleerd over gezonde voeding. Hierdoor is de kans dat je aankomt ook heel erg groot.

Voedingskundige Jane Clark wijst erop dat het Master Cleanse-dieet niet erg rijk is aan voedingstoffen. Het mist heel veel vitaminen, mineralen en eiwitten. Voor een korte periode is dit niet direct schadelijk, maar op de lange termijn kan dit zeker schadelijk zijn voor je lichaam (bron).

Is de Master Cleanse een goede manier om je lichaam te detoxen?

De Master Cleanse mag dan misschien niet de meest effectieve manier zijn om van je reservekilo’s af te komen, maar is het dan wel goed om je lichaam te ontgiften? We zullen maar direct met de deur in huis vallen: hier is geen bewijs voor.

Op zich is het niet gek dat mensen op zoek gaan naar een manier om het lichaam te ontgiften, want het is wel degelijk een feit dat schadelijke stoffen in je lichaam terechtkomen. Deze schadelijke stoffen worden opgeslagen in onder andere het vetweefsel. Toch lijkt detoxen door middel van bepaalde drankjes en andere middeltjes niet erg effectief (bron).

Het lichaam is namelijk zelf in staat om gifstoffen op te ruimen. Dit gebeurt met name in de lever. Eén van de belangrijkste functies van de lever is namelijk het opruimen van giftige stoffen. Dr. Stephan Peters, kennisspecialist voedselveiligheid bij Het Voedingscentrum, zegt: ‘’Je lever is de enige en beste detoxmachine.’’ (bron)

Volgens hem bestaan er een aantal misverstanden over detoxen, namelijk (bron):

Zin in heerlijke verse sapje die een boost geven in je gezondheid?

Bekijk dan HappyJuicy, slowjuice sapjes die 100% natuurlijk zijn en zelfs nog superfoods bevatten. Klik hier of op de afbeelding hieronder.

HappyJuicy impressie

1 – Door te detoxen los je gifstoffen op

Je lever is de hele dag bezig met het opruimen van gifstoffen, want dat is nu eenmaal de functie van dit orgaan. Niks wat we vanaf de buitenkant toedienen, zal dit proces gaan versnellen. Je lever doet gewoon zijn werk en doet dit op zijn eigen tempo.

2 – E-nummers en bestrijdingsmiddelen stapelen zich op in je lichaam

Dit is niet helemaal waar. E-nummers en bestrijdingsmiddelen kunnen juist heel goed afgebroken worden door je lever. Hierdoor blijven ze niet achter in je lichaam en worden ze na het eten vrijwel direct afgebroken. Je lever kan namelijk zien welke stoffen niet bruikbaar zijn, en deze stoffen worden via de ontlasting uitgescheiden.

3 – Na een tijdje ongezond eten, moet je eigenlijk even detoxen

Als je een tijdje te veel alcohol, suiker en vet binnenkrijgt, kan je dat niet oplossen door middel van een detox. De schade is dan namelijk allang gedaan, zegt Stephan Peters. Het teveel aan suiker en vet wordt namelijk vrijwel direct opgeslagen als extra gewicht. Alcohol wordt daarentegen door je lever afgebroken en is na ongeveer drie dagen volledig afgebroken.

4 – Baat het niet, dan schaadt het niet

Peters geeft aan dat veel methodes om te detoxen inderdaad niet schadelijk zijn, behalve detoxen door middel van klei. Detoxen met klei wordt dan ook afgeraden. Klei bevat namelijk veel lood, en dit is niet goed voor het lichaam.

De Master Cleanse is dus niet erg schadelijk, tenzij je er te lang mee doorgaat. Je kunt het dus best een keer proberen, maar verwacht geen wonderen.

 Hoe doe je de Master Cleanse?

Wil je de Master Cleanse graag een keertje proberen? Dan moet je natuurlijk eerst weten hoe het precies werkt. Om het sap te maken, kun je het volgende recept aanhouden (bron):

 • Twee eetlepels citroensap
 • Twee eetlepels esdoornsiroop
 • Snufje cayennepeper
 • 250 ml water

Het wordt aangeraden om ongeveer zes van deze porties per dag te drinken. Je kunt dit ook combineren met een kop laxerende thee in de ochtend. Daarbij zou af en toe normaal water drinken ook toegestaan zijn tijdens het dieet.

Omdat je tijdens dit dieet helemaal geen vast voedsel eet, is het een hele verandering voor je lichaam. Het wordt daarom vaak aangeraden om geleidelijk over te gaan op dit vloeibare dieet. Eet gedurende een paar dagen steeds minder vast en zwaar voedsel. Ga steeds meer over op sappen, smoothies, groente en fruit.

Als je een aantal dagen steeds meer lichte dingen eet en sappen drinkt, dan is de overgang wat minder heftig voor je lichaam. Als je klaar bent met de Master Cleanse, is het ook aan te raden om het eten weer rustig op te bouwen.

Wat zijn de ervaringen?

Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe het nou is om de Master Cleanse te doen? Dan kan je hier alvast een voorproefje krijgen.

Toen ik op mijn 33ste mijn tweede kindje kreeg, merkte ik direct dat mijn lichaam nu écht niet meer hetzelfde was als daarvoor. Ik kreeg de kilo’s er gewoon niet meer af. Op een gegeven moment zakte de moed me in de schoenen en wilde ik het roer echt omgooien.

Ik ben toen gaan zoeken naar verschillende diëten en kwam uit bij de Master Cleanse. Het leek mij sowieso heel goed om mijn lichaam te reinigen. Als ik daarbij dan ook nog eens een goed begin kon maken met afvallen, was ik helemaal tevreden.

Ik heb het helaas niet heel slim aangepakt, want ik ben direct begonnen met het vloeibare dieet. De eerste dagen was mijn lichaam heel erg van slag. Daarna begon het te wennen. Het dieet was verrassend goed vol te houden. Ik heb het in totaal 5 dagen gevolgd. Kort daarna heb ik het nogmaals 5 dagen gedaan.

Naar mijn idee had ik in het begin heel weinig energie, maar na een tijdje leek ik juist meer energie te hebben. Het afvallen viel alleen tegen. In 5 dagen val je niet veel af en het zit er zo weer bij aan. Ik zou het voor het afvallen daarom niet aanraden. Verder was het prima te doen en ik denk dat het geen kwaad kan om dit eens te proberen.

Start nu met een sapkuur

Oscar Helm heeft een effectieve methode ontwikkeld om snel overtollig buikvet te verliezen en meer energie te krijgen.

Je krijgt daarbij overheerlijke recepten voor snelle vetverbranding met blijvend resultaat.

Je vindt onder andere het volgende in haar populaire smoothie afslank receptenboek:

 • Meer dan 50 overheerlijke recepten die snel en makkelijk klaar te maken zijn (en waar de rest van het gezin ook van meegeniet)
 • Hoe je meer energie krijgt met deze heerlijke smoothie recepten
 • Een handig smoothie dieet schema zodat je lekker kunt afwisselen

Ontdek hoe je meerdere kilo’s per week verliest met lekkere en simpel te maken smoothie afslank recepten:

Klik hier om een sapkuur te doen

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *