34

5431

5351

5286

5271

5258

5200

5166

5146

5090

5090

10

HappyJuicy sapjes banner 728x90

Welke 7 Ingrediënten in een Detox Box Moeten Zitten

Je kent het wel: je hebt een tijdje veel sociale dingen op de planning staan en je leeft daardoor een stuk minder gezond. Je hebt net wat meer alcohol gedronken, minder geslapen en meer vet en suikers gegeten dan dat je normaal zou doen. Je voelt je gewoon letterlijk viezig en ongezond van binnenuit.

Hoe lekker zou het zijn als je dan even een detoxkuurtje kan doen waardoor je de schade van je slechte levensstijl van de afgelopen tijd kunt beperken. Maar wat heb je nou allemaal nodig om te kunnen detoxen? Wij zochten uit wat er nou echt in een detoxbox moet zitten.

Wat is detoxen?

Detoxen, oftewel ontgiften, is een manier om je lichaam te ontdoen van allerlei giftige stoffen. Je moet hierbij denken aan stoffen zoals zware metalen, medicatie, bestrijdingsmiddelen en meststoffen. Deze stoffen komen in ons lichaam terecht door voeding, maar ook door de vervuilde lucht die we inademen.

Bij het detoxen is het dus de bedoeling dat je je lichaam reinigt en deze stoffen uitscheidt. Er zijn heel veel verschillende methoden waarmee je kunt detoxen.

Welke detox methoden zijn er?

Er zijn heel erg veel methoden waarmee je kunt detoxen. De ene is net wat heftiger dan de andere. Bij sommige methoden drink je bijvoorbeeld alleen nog maar water met citroen en met een andere methode moet je elke dag een hap olie in je mond doen. Hieronder nemen we een aantal verschillende methoden onder de loep.

Master Cleanse

Het Master Cleanse-dieet is een dieet dat oorspronkelijk al in 1941 is bedacht door Stanley Burroughs. Hij was een alternatieve arts en heeft het Master Cleanse-dieet in eerste instantie bedacht om van een maagzweer af te komen (bron).

Ergens midden in de jaren ’90 is dit dieet weer erg gepromoot door Peter Glickman, ook een alternatieve arts. Volgens beiden is de Master Cleanse een goede manier om het lichaam te reinigen en van verschillende ziektes af te komen (bron).

De Master Cleanse is een soort vorm van sapvasten. Je drinkt tijdens het dieet alleen nog maar een speciaal soort sap en vermijdt vast voedsel. Het sap dat je tijdens dit dieet drinkt, bestaat uit water, citroensap, esdoornsiroop en cayennepeper. Het wordt daarom ook wel eens de ‘lemon cleanse’ of het‘esdoornsiroopdieet’ genoemd (bron).

Sapvasten

Een andere, heel populaire vorm van detoxen is sapvasten. Het woord zegt het natuurlijk al een beetje: tijdens deze methode laat je ook al het vaste voedsel links liggen. Je drinkt een bepaalde periode alleen maar fruit- en groentesapjes.

Over het algemeen drink je vaak 6 porties van ongeveer 250 ml sap op een dag. Bij deze vorm van detoxen is het belangrijk dat je rustig aan begint. Begin bijvoorbeeld met een sappenkuur van 1-3 dagen. Het is namelijk een hele verandering voor je lichaam.

Wanneer je gaat sapvasten, is het ook belangrijk dat je niet direct van je normale eetpatroon overgaat op het sapvasten. Je moet het eten van (zwaar) vast voedsel langzaam afbouwen. Eet een paar dagen alleen maar licht verteerbare dingen en veel verse groenten en vers fruit. Op die manier kan je lichaam al een beetje wennen aan de kuur.

Zin in heerlijke verse sapje die een boost geven in je gezondheid?

Bekijk dan HappyJuicy, slowjuice sapjes die 100% natuurlijk zijn en zelfs nog superfoods bevatten. Klik hier of op de afbeelding hieronder.

HappyJuicy impressie

Detoxsupplementen

Er zijn een aantal supplementen en kruiden die een reinigende werking kunnen hebben op je lichaam, zoals:

  • Mariadistel: mariadistel ondersteunt de reinigende werking van de lever (bron).
  • Chlorella: “chlorella” betekent letterlijk “klein groen algje”. Dit kleine groene algje bindt zich in het lichaam aan zware metalen en kan er op die manier voor zorgen dat deze zware metalen het lichaam via de spijsvertering kunnen verlaten.
  • Paardenbloem: ook dit kruid ondersteunt en versterkt de lever. Aangezien de lever een ontgiftende werking heeft, kan dit het ontgiften dus ten goede komen.

Detoxen met klei

Er bestaan ook methoden waarbij je je lichaam schijnt te kunnen reinigen door middel van het drinken van bepaalde soorten klei. Bij deze methode drink je elke dag een glaasje klei en kun je daarnaast gewoon eten en drinken.

Deze specifieke methode kun je echter misschien beter overslaan. Volgens professor Koen Venema van de Universiteit van Maastricht is deze methode van detoxen zelfs heel gevaarlijk. Detoxen met klei kan namelijk zorgen voor een enorm tekort aan hoognodige vitaminen (bron).

Het drinken van de klei zou ervoor kunnen zorgen dat de klei zich gaat binden aan vitaminen en mineralen. Hierdoor kunnen de vitaminen en mineralen niet goed worden opgenomen door het lichaam en komen ze er samen met de klei via de ontlasting weer uit.

‘’Detoxen met klei kan zorgen voor een enorm tekort aan hoognodige vitaminen.’’ (bron)

Oil pulling

Oil pulling is een iets onbekendere methode om het lichaam te ontgiften. In de oude Griekse geneeskunde wordt een slechte gezondheid gelinkt aan een slechte gezondheid van de mond. Dat wil zeggen dat wanneer je mond niet gezond is, er allerlei andere kwaaltjes en ziektes kunnen voorkomen in de rest van je lichaam (bron).

Bij de oil pulling-methode neem je elke ochtend een hap plantaardige, koudgeperste olie in je mond en laat je dit een tijdje rondgaan in je mond. Veel gebruikte oliën bij oil pulling zijn sesamolie of kokosolie. Je moet alleen wel even geduld hebben, want je moet de olie 15-20 minuten laten rondgaan in je mond (bron).

Wat zijn de beoogde voordelen van detoxen?

Over één ding moeten we wel direct eerlijk zijn: voor de meeste detoxmethoden is geen tot weinig wetenschappelijk bewijs. Het bewijs dat er wel is, is vaak niet erg goed van kwaliteit. Het is dus niet goed aan te tonen dat detoxen ook daadwerkelijk veel voordelen met zich mee gaat brengen.

Toch zijn er genoeg voorstanders die erbij zweren. Over het algemeen ervaren zij de volgende voordelen:

  • Betere slaap
  • Meer energie
  • Verbetering van de huid
  • Gewichtsverlies

De meeste detoxmethodes zijn niet schadelijk, tenzij je er te lang mee doorgaat. Je kunt het dus best een keertje testen, en wie weet merk jij net zoals vele anderen ook de voordelen van een detoxdieet.

Kan het lichaam zichzelf niet reinigen?

Ik hoor je al denken: kan het lichaam zichzelf dan helemaal niet reinigen en is zo’n detoxdieet echt nodig? Het antwoord daarop is heel simpel: ja, je lichaam kan zichzelf reinigen. Je lever en je nieren spelen een belangrijke rol bij het reinigen van het lichaam (bron).

Vooral de lever is eigenlijk 24/7 bezig met het opruimen van giftige stoffen in het lichaam. Er zijn medici die zeggen dat je dit proces ook niet kunt versnellen door dingen die je van buitenaf doet. Het is dus nogmaals de vraag in hoeverre een detox daadwerkelijk merkbare verschillen teweegbrengt (bron).

Zijn er ook nadelen aan detoxen?

Hoewel de meeste vormen van detoxen niet schadelijk zijn, zitten er toch een aantal nadelen aan detoxen die je niet moet vergeten. Allereerst: het detoxen door middel van klei wordt sterk afgeraden.

Daarbij mis je bij het sapvasten en de Master Cleanse vaak bepaalde voedingsstoffen, zoals eiwitten, vezels en vitaminen. Het is daarom beter om deze diëten niet al te lang aan te houden.

Sommige mensen geven ook aan dat zij zich in de eerste twee dagen van een detox juist niet goed voelen. Daarna verdwijnen deze klachten gelukkig wel en ervaren ze juist de voordelen van het detoxen. Verder zitten er vaak geen grote nadelen aan het volgen van een detoxdieet.

7 ingrediënten die in een detoxbox moeten zitten en waarom

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, zijn er meerdere methoden waarmee je je lichaam kunt ontgiften. In een detoxbox moeten dan ook wat verschillende aanwezig zijn, zodat je deze verschillende methoden kan gaan testen. Wat er volgens ons allemaal in een detox box moet zitten:

Een plantaardige, koudgeperste olie

Volgens bepaalde oude geneeswijzen beginnen heel veel ziektes is de mond. Een slechte mondgezondheid zou verschillende negatieve gevolgen hebben voor je algehele gezondheid. Door middel van de oil pulling-methode kan je je mondgezondheid verbeteren en daarmee je gezondheid verbeteren.

Chlorellapoeder

Chlorella bindt zich in het lichaam aan zware metalen, waardoor deze zware metalen op een veilige manier door het spijsverteringskanaal worden uitgescheiden. Een schepje chlorellapoeder in je smoothie of sapje kan het ontgiften daarom ten goede komen.

Paardenbloemthee

Paardenbloem is een kruid dat kan helpen om de lever gezond te houden. Aangezien de lever als functie heeft om gifstoffen uit het lichaam te filteren, kan paardenbloem het ontgiftende vermogen van de lever ondersteunen.

Cayennepeper

Deze peper moet je toevoegen aan het sap van de Master Cleanse en mag daarom niet ontbreken in de detox box.

Esdoornsiroop

Zoals je al hebt kunnen lezen, is ook esdoornsiroop een belangrijk bestanddeel bij het doen van de Master Cleanse en daarom is het ook een essentieel bestanddeel van de detoxbox.

Citroenen

Het laatste ingrediënt dat je nog nodig hebt om het sap van de Master Cleanse te kunnen maken, is citroen.  Nu ben je helemaal klaar om de methode van de Master Cleanse ook uit te proberen.

Gember

Gember is niet alleen een heel smaakvolle toevoeging aan de sapjes van jouw sapkuur, maar is ook nog eens hartstikke gezond. Gember lijkt volgens wetenschappelijk onderzoek een gunstig effect te hebben op het ontstekingsniveau in je lichaam.

Dit komt je algehele gezondheid ten goede. Wanneer het ontstekingsniveau in je lichaam lager ligt, heb je namelijk minder kans op bepaalde ziektes (bron).

Start nu met een sapkuur

Oscar Helm heeft een effectieve methode ontwikkeld om snel overtollig buikvet te verliezen en meer energie te krijgen.

Je krijgt daarbij overheerlijke recepten voor snelle vetverbranding met blijvend resultaat.

Je vindt onder andere het volgende in haar populaire smoothie afslank receptenboek:

  • Meer dan 50 overheerlijke recepten die snel en makkelijk klaar te maken zijn (en waar de rest van het gezin ook van meegeniet)
  • Hoe je meer energie krijgt met deze heerlijke smoothie recepten
  • Een handig smoothie dieet schema zodat je lekker kunt afwisselen

Ontdek hoe je meerdere kilo’s per week verliest met lekkere en simpel te maken smoothie afslank recepten:

Klik hier om een sapkuur te doen

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *