Zeg je gezond, dan zeg je smoothies. De rage rondom smoothies is de afgelopen 15 jaar geëxplodeerd, zeker met de komst van slow food, vegetarisme of zelfs de beroemde “5 stukken groenten en fruit per dag”. Het eten van fruit is normaler én belangrijker dan ooit, en het eten van ‘goede’ vruchten is tegenwoordig als gewoonte verankerd in het dagelijks leven van steeds meer Nederlanders.
Nu de smoothies ook een echte hit zijn, is het geen verrassing dat je ze overal kunt kopen. Van een fastfoodketen tot een lokale supermarkt, meestal worden deze dranken vol met fruit er verkocht. Toch is het het leukste om ze zelf te maken, zodat je precies weet wat er in je smoothie zit. Tegenwoordig is de keuze zo enorm, dat je eigenlijk ontelbare verschillende recepten kunt uitproberen.
Soms is het echter handig om vooraf alvast een overzicht te hebben van welke smoothies er geschikt en lekker zijn – zodat je niet van alles in de blender gooit, en er achter komt dat het niet smaakt. In dit artikel help ik je daarom alvast aardig op weg. Ditmaal besteed ik aandacht aan smoothies met diepvriesfruit, want dit is een ontzettend makkelijke manier om smoothies vol vitaminen op tafel te zetten.
Hoe maak je een smoothie met diepvriesfruit?
Oscar Helm (afslankcoach) heeft een simpel te volgen weekmenu incl. recepten gemaakt, zodat je precies weet wat je kan eten.
Fruit uit de diepvries: is het beter?
Liever diepvriesfruit of toch vers fruit? Onder fervente smoothie-liefhebbers is er discussie over de kwestie, vooral omdat de tegenstanders van bepaalde conserveringsmethoden soms erg koppig zijn. Er zijn verschillende Europese studies over het onderwerp uitgevoerd. Afhankelijk van het soort fruit, kunnen sommige bevroren vruchten meer voedingsstoffen bevatten, terwijl andere vers juist beter zijn.
Over het algemeen geldt: voedingsstoffen in fruit zijn op hun hoogtepunt direct nadat ze zijn geplukt. Doordat fruit snel wordt ingevroren, behoudt het voedingswaarde. Als vers fruit is verzonden en een tijdje in de winkelrekken heeft gelegen, bevat het mogelijk minder voedingsstoffen. Fruit invriezen is kortom een geweldige conserveringstechniek waardoor je lang voedingsstoffen kun behouden.
Of het echt beter is, is afhankelijk van wat je wensen omtrent je fruitkeuze precies zijn. Je kunt dit natuurlijk weten door de voor- en nadelen van elke conserveringsmethode te kennen. Maar gelukkig hebben de experts dit werk al gedaan, en onderzoekers, voedingsdeskundigen en diëtisten raden zeker het consumeren van diepvriesfruit aan. Dan kies je namelijk de juiste optie om er zeker van te zijn dat je geen kostbare vitamines, vezels en mineralen misloopt, terwijl je de versheid en zachtheid van je smoothie garandeert. Een kort overzicht van alle voordelen:
“Het gebruiken van diepvriesfruit zorgt ervoor dat voedingsstoffen veel langer bewaard blijven. Je smoothie zit daardoor boordevol vitamines.”
Geniet van de lekkerste smoothies en val snel kilo’s af!
Wil je de beste afslank smoothie recepten?
Bekijk dan de volgende pagina, daar leer je hoe en waarom je met smoothies kunt afvallen en meer energie kunt krijgen dan ooit te voren. Bekijk het nu:
De essentie van een smoothie
Allereerst is het goed om stil te staan bij wat een smoothie precies is. Vaak wordt dit fruitachtige drankje verward met een milkshake, maar de twee verschillen zeer van elkaar. Milkshakes hebben als voornaamste bestanddeel melk en bovendien zijn ze vaak erg zoet van smaak, met soms ook toegevoegde suikers en kleuren. Waar milkshakes melk centraal hebben staan, geldt dat voor smoothies niet: deze bestaan voornamelijk uit fruit en worden doorgaans als ‘gezond’ bestempeld. Dit zijn de meest essentiële onderdelen van een smoothie:
Verder kun je nog toevoegen:
Zin in heerlijke verse sapje die een boost geven in je gezondheid?
Bekijk dan HappyJuicy, slowjuice sapjes die 100% natuurlijk zijn en zelfs nog superfoods bevatten. Klik hier of op de afbeelding hieronder.
Hoe maak je een smoothie?
Eigenlijk is het proces in principe steeds het zelfde. Zorg er allereerst voor dat de door jou gekozen ingrediënten klaar zijn om gebruikt te worden. Ontdooi het diepvriesfruit op tijd — dit kan best lang duren! Prepareer daarnaast de overige ingrediënten, bijvoorbeeld het sap dat samen met het fruit de basis zal vormen van de smoothie. Dit is hoe je het vervolgens aanpakt, met een blender:
Heb je geen blender? Niet getreurd, want je kunt ook een staafmixer, keukenmachine of zelfs een handmixer gebruiken. Je zult dan wellicht iets langer bezig zijn, maar als je de juiste ingrediënten op de juiste volgorde mixt, kun je eenzelfde heerlijk resultaat bereiken. Soms moet je de ingrediënten stuk voor stuk pureren, beperk het aantal vruchten dan tot een gangbare hoeveelheid. Vergeet niet om het sap eerst te mengen, zodat je mixer niet lijdt onder hardere vruchten zoals appels.
Wat er mis kan gaan: vermijd deze ingrediënten
Hierboven heb ik al enkele tips beschreven en als je deze stappen volgt, kan er weinig misgaan. Toch kun je je smoothie soms — onbewust — verpesten. Vermijd daarom deze ingrediënten:
Over de laatste twee dingen kan ik nog uitgebreider schrijven. Of het nu ahornsiroop, honing, agave, kokossuiker of een andere vorm van toegevoegde suiker is, te veel zoetstof is waar veel smoothies de verkeerde weg in gaan. Andere toegevoegde suikers kunnen komen in de vorm van plantaardige melk (soms zelfs in pure varianten) en gearomatiseerde yoghurt. Omdat fruit van nature zoet is, moet je kijken of je het kunt redden met een klein beetje toegevoegde suiker, of helemaal zonder. Daarnaast zijn er de boosters. Dit zijn bijvoorbeeld notenboters, chiazaden en eiwitpoeders. Op zich kunnen dit allemaal geweldige smoothie-toevoegingen zijn, maar net als andere smoothie-ingrediënten is het mogelijk om overboord te gaan. Als je niet voorzichtig bent met de boosters, kunnen de calorieën snel oplopen.
6 lekkerste diepvriesfruit-smoothies
1. Smoothie met bosbessen en frambozen
Deze smoothie gaat, verrassend genoeg, gepaard met sinaasappels. Toch blijven de rode en donkerblauwe vruchten de overhand hebben en is het zeker een smoothie waar je u tegen zegt. Dit komt door het gebruik van de heerlijke, enigszins speciale vruchten: ze zijn wat exclusiever dan andere veelvoorkomende soorten en vullen elkaar heerlijk aan. Gelukkig zijn ze ook gemakkelijk te verkrijgen in de supermarkt. Dit heb je nodig:
Pers allereerst de vijf sinaasappels tot een sap dat geschikt is als basis. Doe dit door middel van een sinaasappelpers. Stop daarna de inmiddels ontdooide frambozen en bosbessen in de blender of mix ze met een ander apparaat. Giet het sinaasappelsap bij de vruchten en meng dit tot het de juiste textuur heeft. Je kunt soms de ijsblokjes in de blender doen om de textuur te optimaliseren, maar als je vermoedt dat je blender of mixer niet sterk genoeg is, is het beter om deze achteraf toe te voegen.
2. Smoothie met mango en banaan
Deze smoothie zal zeker weten een zomers sfeertje creëren, wat de drank te danken heeft aan de toevoeging van diepgevroren mango. Deze vrucht zul je vast associëren met zomerse avonden en drankjes aan het strand. Tegelijkertijd brengt de banaan een romige textuur met zich mee, samen met de yoghurt. Je leest het goed: yoghurt zal namelijk zorgen voor een dikkere textuur. Je hebt nodig:
Doe de yoghurt in de blender en voeg hieraan de banaan en de ontdooide mango toe. Zorg dat alles goed gepureerd is en voeg vervolgens de appelsap of melk toe. Wanneer je de juiste textuur hebt bereikt, kun je naar smaak een heel klein beetje honing toevoegen, al zal dit met diepvriesfruit niet snel nodig zijn. Is je smoothie te dik? Voeg dan nog een beetje melk of appelsap toe.
“Voeg mango toe aan je smoothie voor een tropisch effect.”
3. Smoothie met aardbei, kiwi en banaan
Deze smoothie is lekker licht en zit boordevol vitamines. Dit komt door de toevoeging van kiwi: deze vrucht is rijk aan vezels en aan vitamine C. De frisse smaak van een kiwi wordt goed gecomplementeerd door vruchten zoals bananen, die juist romig en zacht van smaak zijn. Daarnaast kun je voor een zoete tint juist wat heerlijke diepgevroren aardbeien toevoegen, want vaak wordt gezegd dat kiwi’s en aardbeien juist goed samengaan. Je hebt het volgende nodig:
Begin door de banaan en kop melk samen in de blender te doen. Voeg daarna de ontdooide aardbeien en de verse kiwi toe aan het mengsel. Je kunt wederom geleidelijk ijsblokjes toevoegen om de textuur te verbeteren en de drank koel te serveren, maar stop deze alleen in de blender wanneer deze sterk genoeg is. Voeg ze anders eventueel achteraf toe. Wanneer het mengsel de juiste textuur heeft, kun je genieten!
4. Smoothie met passievrucht en mango
Wil je een nóg tropischer gevoel krijgen van je heerlijke fruitdrankje? Dan kun je altijd kiezen om de exotische passievrucht toe te voegen! Deze wordt tegenwoordig ook in het vriesvak verkocht, wat het erg gemakkelijk maakt om hem als onderdeel van je smoothie te gebruiken. Waar de passievrucht wellicht wat zoetig is, brengt de mango het juist tot een prettig geheel, omdat deze vrucht zoeter van smaak is.
Zoals altijd is het belangrijk dat je eerst het sap gebruikt en daarna de vruchten toevoegt. Wanneer de banaan, de diepgevroren mango en diepgevroren passievrucht samen met het sap in de blender zitten, kun je beginnen met mengen. Voeg tijdens het blenden geleidelijk ijsblokjes toe. Is de smoothie glad? Serveren maar!
5. Smoothie met kersen
Niet alleen de ingrediënten van een smoothie zijn aantrekkelijk; een mooie kleur tilt je smoothie ook naar een hoger niveau. Voor een mooie donkerrode smoothie kun je kersen gebruiken. Als ondersteundend ingrediënt voeg je simpelweg een banaan toe. De smaak van het hoofdingrediënt — dieprode, sappige kersen — zal een unieke afwisseling zijn van de doorgaans erg zoete smoothies. Je hebt dit nodig om te beginnen:
Begin met de melk en yoghurt en voeg hieraan de kersen en banaan toe. Zodra alles in één kom zit, ben je klaar om te gaan mixen. Mix alles stevig door elkaar totdat je een gladde maar toch romige drank hebt, en voeg hieraan indien gewenst ijsblokjes toe. Serveren maar!
6. Smoothie met aardbeien, spinazie en chiazaden
Vind je bovenstaande recepten nog niet gezond of speciaal genoeg? Dan kun je altijd proberen meer boosters, zoals superfoods, toe te voegen. In dit geval kun je proberen om naast de traditionele aardbeien ook groenten, zoals spinazie, en superfoods, zoals chiazaden, in je smoothie te stoppen, voor optimale inname van voedingsstoffen. Eigenlijk kan je bij smoothies nooit verkeerde keuzes maken, dus experimenteer vooral. Hier de ingrediënten:
Begin met het sinaasappelsap en voeg hieraan de melk toe. Daarna breng je de andere ingrediënten samen in de blender. Meng tot het een romig geheel is. Hierna kun je het serveren! Probeer ook eens andere groenten en superfoods uit.
Verbrand snel overtollig buikvet met heerlijke smoothie afslank recepten
Oscar Helm heeft een effectieve methode ontwikkeld om snel overtollig buikvet te verliezen en meer energie te krijgen.
Je krijgt daarbij overheerlijke recepten voor snelle vetverbranding met blijvend resultaat.
Je vindt onder andere het volgende in haar populaire smoothie afslank receptenboek:
Ontdek hoe je meerdere kilo’s per week verliest met lekkere en simpel te maken smoothie afslank recepten: