11 Lekkerste Kurkuma Smoothies

Kurkuma is het kruid dat curry zijn gele kleur geeft. Het wordt al duizenden jaren in India gebruikt als specerij en medicinaal kruid. Uiteraard is dit niet zonder reden. Onlangs is de wetenschap begonnen met het ondersteunen van wat vele Indiërs al heel lang weten – het bevat echt verbindingen met geneeskrachtige eigenschappen.

Deze verbindingen worden curcuminoïden genoemd, waarvan curcumine de belangrijkste is. Curcumine is het belangrijkste actieve ingrediënt in kurkuma. Het heeft krachtige ontstekingsremmende effecten en is een zeer sterke antioxidant. Kortom, kurkuma is een fantastische, gezonde specerij om aan je smoothie toe te voegen!

Kurkuma op zichzelf heeft een vrij sterke smaak en niet iedereen zal er even veel van genieten. In dit artikel geven we je echter elf enorm lekkere kurkuma smoothie recepten zodat je van kurkuma gaat houden en geen smoothie meer zonder wil drinken.

Kurkuma, wat is dat?

Kurkuma, ook wel Indiase saffraan of de gouden specerij genoemd, is een hoge plant die groeit in Azië en Midden-Amerika. De kurkuma die we op planken en in kruidenkasten zien, is gemaakt van de grondwortels van deze plant.

De felgele kleur van verwerkte kurkuma heeft veel culturen geïnspireerd om het als kleurstof te gebruiken. Gemalen kurkuma is ook een belangrijk ingrediënt in bijvoorbeeld kerriepoeder. Capsules, thee, poeders en extracten zijn enkele van de commercieel verkrijgbare kurkumaproducten.

Kurkuma wordt voornamelijk gebruikt in Aziatisch eten. Zo ken je kurkuma waarschijnlijk als het belangrijkste kruid in curry. Het heeft een warme, bittere smaak en wordt vaak gebruikt om currypoeders, mosterd, boter en kaas op smaak te brengen of te kleuren.

De wortel van kurkuma wordt echter ook veel gebruikt om medicijnen te maken. Het bevat een geelgekleurde chemische stof genaamd curcumine, die vaak wordt gebruikt om voedsel en cosmetica te kleuren.

Curcumine is dus het actieve ingrediënt in kurkuma en heeft krachtige biologische eigenschappen. Ayurvedische geneeskunde, een traditioneel Indiaas behandelingssysteem, beveelt kurkuma aan voor verschillende gezondheidsproblemen. Deze omvatten chronische pijn en ontstekingen. Ook de westerse geneeskunde is begonnen met het bestuderen van kurkuma als pijnstiller en genezend middel.

Kurkuma wordt als medicatie vaak gebruikt bij aandoeningen met pijn en ontsteking, zoals artrose. Het wordt ook wel gebruikt bij hooikoorts, depressie, hoog cholesterol, een vorm van leverziekte en jeuk.

Sommige mensen gebruiken kurkuma voor brandend maagzuur, denk- en geheugenvaardigheden, inflammatoire darmaandoeningen, stress en vele andere aandoeningen, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om ook dit gebruik te ondersteunen.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Oscar Helm (afslankcoach) heeft een simpel te volgen weekmenu incl. recepten gemaakt, zodat je precies weet wat je kan eten.

Klik hier en Oscar stuurt het gratis naar je toe.

11 Lekkerste Kurkuma Smoothies

Nu we je overtuigd hebben waarom je kurkuma moet toevoegen aan je smoothie, gaan we over naar de lekkerste kurkuma smoothies. We hebben er hieronder elf voor je op een rij gezet. Kurkuma wordt in de volgende recepten vooral gemengd met andere heerlijke producten. Dat wordt dus genieten!

Geniet van de lekkerste smoothies en val snel kilo’s af!

Wil je de beste afslank smoothie recepten?

Bekijk dan de volgende pagina, daar leer je hoe en waarom je met smoothies kunt afvallen en meer energie kunt krijgen dan ooit te voren. Bekijk het nu:

Smoothie Afslankbijbel Risicovrij Uitproberen

1.     Kurkuma Banaan Gember Smoothie

Deze Kurkuma Banaan Smoothie met Gember is de perfecte, op de lente geïnspireerde smoothie – fris, kleurrijk en vooral ontzettend lekker! De smaken die hier gecombineerd worden passen fantastisch bij elkaar en daarom hoort deze smoothie zeker thuis in het rijtje van de allerlekkerste kurkuma smoothies!

Ingrediënten:

  • 2 middelgrote bananen
  • 350 milliliter vanille-amandelmelk (ongezoet)
  • 2 eetlepels hennepzaad
  • ½ theelepel kurkuma
  • ½ theelepel gember, fijngehakt
  • ½ theelepel gemalen kaneel
  • 1½ eetlepel honing
  • ½ theelepel vanille-extract
  • 6-8 ijsblokjes

Bereidingswijze:

Voeg alle ingrediënten toe aan jouw keukenmachine of blender, en mix vervolgens 20-30 seconden of tot het glad en romig is, bedek met extra hennepzaden en kurkuma indien gewenst.

2.     Kurkuma Bosbessen Smoothie

Sweet and spice and everything nice, zo kun je deze smoothie zeker beschrijven! De Kurkuma Bosbessen Smoothie zit boordevol immuun versterkende ingrediënten om je het hele jaar lang goed te laten voelen!

Ingrediënten:

  • 175 gram bevroren wilde bosbessen
  • 175 gram bevroren mango
  • 1 theelepel geraspte verse gember (of ¼ theelepel gemalen)
  • 1 eetlepel geschilde en gehakte kurkumawortel (of 1 theelepel gemalen)
  • 2 theelepels sinaasappelschil
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 1 eetlepel kokosolie
  • Een snufje zwarte peper
  • 240 milliliter amandelmelk

Bereidingswijze:

Meng alle ingrediënten in de blender of keukenmachine tot ze glad en romig zijn.

3.     Kurkuma Koffie Smoothie

Dood twee vliegen in één klap met deze Kurkuma Koffie Smoothie. Haal je koffiefixatie en profiteer tevens van de vele voordelen van deze gezonde smoothie, gevuld met gezonde ingrediënten zoals kaneel en kurkuma.

Handen omhoog als je geïntrigeerd bent door deze koffiekurkuma-smoothie! Je denkt misschien niet dat koffie en kurkuma prettig samengaan, en normaal gesproken doen ze dat ook niet, maar in combinatie met enkele andere ingrediënten werken ze perfect! Daarom hoort ook deze smoothie thuis in het rijtje van lekkerste kurkuma smoothies!

Ingrediënten:

  • 100 gram havermoutvlokken
  • 40 gram cashewnoten geweekt
  • 1 eetlepel chiazaad
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 1 ½ theelepel gemalen kaneel
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • ½ theelepel gemalen gember
  • 300 milliliter koude koffie
  • 240 milliliter amandelmelk
  • 6 ijsblokjes

Bereidingswijze:

Combineer ingrediënten in een blender of keukenmachine en pulseer tot een glad mengsel, ongeveer 1 minuut, zodat de cashewnoten volledig vermalen worden.

Vervangingen: Je kunt honing gebruiken in plaats van ahornsiroop, en je kan oploskoffie gebruiken in plaats van koude koffie. Indien je oploskoffie gebruikt, gebruik dan 1 theelepel oploskoffie en 320 milliliter melk.

4.     Kurkuma Mango Gember Smoothie

Deze Kurkuma Mango Gember Smoothie is een heerlijke, voedzame smoothie gevuld met mango, haver, gember en ontstekingsremmende kurkuma. Het is het perfecte snelle en gezonde ontbijt!

Ingrediënten:

  • 130 gram mangoblokjes (vers of bevroren)
  • 45 gram haver
  • 60 milliliter magere Griekse yoghurt
  • ½ in stukjes gehakte gember
  • ½ theelepel gemalen kurkuma
  • 60 milliliter melk naar keuze
  • 4-5 ijsblokjes (bij gebruik van verse mango)
  • Honing naar smaak

Bereidingswijze:

Meng alle ingrediënten in een krachtige blender of keukenmachine tot een geheel.

5.     Groene Kurkuma Smoothie

Als je gelooft dat voedsel je beste medicijn is, dan is dit dé smoothie voor jou. Dit is namelijk dé ultieme gezonde smoothie. Met dit recept maak je de lekkerste groene kurkuma smoothie.

Ingrediënten:

  • 300 gram babyspinazie, gespoeld en gewassen
  • 450 gram in stukjes gesneden ananas, vers of bevroren
  • ½ theelepel gemalen kurkumakruiden
  • 1 eetlepel gemalen lijnzaad
  • 240 milliliter water
  • 240 milliliter ongezoete amandelmelk
  • Snufje zwarte peper
  • ½ theelepel kokosolie, gesmolten en gekoeld

Bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot een glad mengsel. Serveer onmiddellijk.

6.     Kurkuma Bessen Smoothie

Kurkuma Bessen Smoothie met bosbessen, spinazie, gember en honing. Een perfecte gezonde ontbijtsmoothie om je ochtenden een kickstart te geven! Deze makkelijke smoothie is geweldig voor kinderen omdat je het groen niet proeft of ziet dat het groente is.

Andere gezondheidsvoordelen zijn onder meer het fungeren als een natuurlijke immuunversterker, een verkoudheidsmiddel en een drankje tegen ontstekingen. Zeker een van de lekkerste, gezondste kurkuma smoothies dus!

Ingrediënten:

  • 180 milliliter ongezoete vanille-amandelmelk – of een alternatief naar keuze
  • 300 gram babyspinazie – ongeveer 2 grote handen vol
  • 60 milliliter magere Griekse yoghurt – of zuivelvrije yoghurt naar keuze
  • 3 eetlepels havermout
  • 220 gram kopjes bevroren, gemengde bessen – ik heb een mix van bramen, bosbessen en frambozen gebruikt
  • ½ theelepel gemalen kurkuma
  • ¼ theelepel gemalen gember
  • 2-3 theelepels honing – of agave of ahornsiroop om het veganistisch te maken. Voeg eventueel extra toe naar smaak.

Bereidingswijze:

Doe de ingrediënten in een krachtige blender of keukenmachine in de aangegeven volgorde: amandelmelk, spinazie, yoghurt, haver, bessen, kurkuma, gember en 2 theelepels honing.

Mix daarna tot een gladde substantie. Proef en pas de zoetheid naar wens aan. Als je geen krachtige blender of keukenmachine hebt, raden we aan om eerst de amandelmelk, spinazie en yoghurt te mengen en vervolgens de overige ingrediënten toe te voegen. Geniet hierna meteen, wantvers is deze kurkuma smoothie het smakelijkst!

7.     Kurkuma Hennep Smoothie

Deze kurkuma smoothie combineert banaan, kokosolie en een snufje kaneel voor een zoete en pittige smaak. Het geheime ingrediënt? Zelfgemaakte hennepmelk, die eenvoudiger te maken is dan het klinkt (beloofd!). Het plantaardige alternatief voor koemelk biedt nog steeds wat eiwitten, plantaardige omega-3-vetzuren en gezond vet – geen verkeerde manier om je ochtend te beginnen dus.

Ingrediënten:

Hennepmelk

  • 150 gram geschilde hennepzaden
  • 700 milliliter water
  • Een snufje zeezout
  • ½ theelepel vanille-extract
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1-2 dadels, ontpit en in blokjes gesneden (optioneel)

Smoothie

  • 240 milliliter hennepmelk
  • 1 banaan
  • ½ theelepel kurkuma
  • 1 eetlepel kokosolie
  • Een snufje kaneel
  • IJsblokjes (optioneel)

Bereidingswijze:

Maak eerst de hennepmelk: doe de hennepzaden en het gefilterde water in een blender en mix op hoge snelheid totdat de hennepzaden vloeibaar worden. Giet door een fijnmazige zeef of notenmelkzak in een kom, knijp of duw de pulp om zo veel mogelijk vloeistof te extraheren.

Gooi de overgebleven pulp weg. Zet de melk terug in de blender en voeg de resterende ingrediënten toe. Mix tot het goed gecombineerd is. Doe de melk in een luchtdichte verpakking en bewaar deze (maximaal 2-3 dagen in de koelkast).

Om de smoothie te maken: voeg alle ingrediënten toe aan de blender of keukenmachine en mix tot een glad mengsel. Serveer onmiddellijk.

8.     Kurkuma Spinazie Ananas Smoothie

Deze ontstekingsremmende Kurkuma Spinazie Smoothie smaakt naar de tropen met ananas en zit boordevol ontstekingsremmende ingrediënten. Banaanvrij, zonder toegevoegde suikers en veganistisch!

Ingrediënten:

  • 300 milliliter amandelmelk
  • 150 gram boerenkool of spinazie (vers)
  • ¼ theelepel kurkuma
  • Een snufje zwarte peper
  • 1 eetlepel chiazaad
  • 225 gram ananasblokjes (bevroren)

Bereidingswijze:

Combineer de eerste 5 ingrediënten in een blender of keukenmachine en mix tot een glad mengsel. Voeg de stukjes ananas toe en mix opnieuw tot een geheel.

9.     Super Oranje Kurkuma Smoothie

Geef je ochtend een boost metdeze romige kurkuma-smoothie. Je neemt extra vezels op van de mango, chiazaden en wortel. Medjool-dadels geven wat natuurlijke zoetheid en een vleugje vanille geeft het een hartverwarmende smaak. Je krijgt tevens een extra dosis antioxidanten in de vorm van macapoeder; een trendy Peruaanse wortel die je ongetwijfeld bent tegengekomen op je Instagram-feed.

Ingrediënten:

  • 150 milliliter niet-uit-concentraat sinaasappelsap
  • 150 milliliter kokoswater
  • 4 ontpitte medjool dadels
  • 1 middelgrote wortel
  • 170 gram mangobrokken (bevroren)
  • 1 theelepel vanille
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel macapoeder (optioneel)
  • Een snufje zout
  • Chiazaden hennepzaad en/of rozenbottels, als topping
  • IJsblokjes (optioneel)

Bereidingswijze:

Combineer in een krachtige blender het sinaasappelsap, kokoswater, dadels, wortel, mango, vanille, kurkuma, macapeder en een snufje zout. Voeg een grote hand vol ijs toe en mix tot het volledig glad en romig is; dit duurt ongeveer 3-5 minuten.

10.  Kurkuma Perzik Smoothie

Is er iets dat meer voldoening geeft dan de zoetheid van een rijpe perzik? Hak het fruit fijn en mix het in deze levendige smoothie, die kurkuma, gember, wortels en plantaardige melk bevat. Een eerlijke waarschuwing: de maker van het recept zegt dat deze drank pittiger is dan hij lijkt.

Ingrediënten:

  • 3 perziken, fijngehakt
  • Klein stukje gember
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 wortels, geschild en in stukjes gesneden
  • 1 kopje ongezoete amandelmelk

Bereidingswijze: Combineer alle ingrediënten in een blender en mix tot een glad en romig geheel. Genieten maar!

11.  Kurkuma Wortel Gember Smoothie

Als je een fan bent van de zoetzure combinatie, zul je deze Kurkuma Wortel Gember waarschijnlijk geweldig vinden! Ananas en banaan geven een zoete en pittige basis, citroen biedt een citrusachtige punch, terwijl de wortels vitamine A bevatten (om nog maar te zwijgen van die prachtige oranje kleur). Deze smoothie zal je smaakpapillen zeker opfleuren terwijl je ook je gezondheid een plezier doet.

Ingrediënten:

Wortelsap

  • 300 gram wortelen
  • 220 milliliter gefilterd water

Smoothie

  • 1 grote, rijpe banaan (eerder geschild, gesneden en ingevroren (meer voor een wat zoetere smoothie)
  • 150 gram bevroren of verse ananas
  • ½ eetlepel verse gember (geschild; 1 kleine knop levert ~ ½ eetlepel op)
  • ¼ theelepel gemalen kurkuma (of subkaneel)
  • ½ kopje wortelsap
  • 1 eetlepel citroensap (½ kleine citroen levert ~1 eetlepel of 15 ml op)
  • 1 kopje amandelmelk (ongezoet)

Bereidingswijze:

Maak wortelsap door wortels en gefilterd water toe te voegen aan een blender met hoge snelheid en op hoog niveau te mengen tot het volledig gepureerd en glad is. Voeg meer water toe als het moeilijk is om te mengen en schraap indien nodig langs de zijkanten.

Drapeer een grote, dunne theedoek over een mengkom en giet het over het sap. Til vervolgens op de hoeken van de handdoek en begin met het draaien en persen van het sap totdat alle vloeistof is geëxtraheerd. Leg de pulp opzij voor smoothies of gebakken goederen (zoals wortelmuffins).

Giet het wortelsap over in een glazen pot. Hierna kan het enkele dagen worden bewaard, maar het is het lekkerst als het vers is. Voeg de smoothie-ingrediënten toe aan de blender of keukenmachine en mix op hoge stand tot het romig en glad is. Voeg meer wortelsap of amandelmelk toe als het moeilijk is om te mengen. Schraap indien nodig langs de zijkanten.

Proef en pas de smaak naar wens aan, voeg meer banaan of ananas toe voor extra zoetheid, citroen voor zuurgraad, gember voor een bite en kurkuma voor meer warmte. Verdeel tot slot over twee glazen en serveer.

Verbrand snel overtollig buikvet met heerlijke smoothie afslank recepten

Oscar Helm heeft een effectieve methode ontwikkeld om snel overtollig buikvet te verliezen en meer energie te krijgen.

Je krijgt daarbij overheerlijke recepten voor snelle vetverbranding met blijvend resultaat.

Je vindt onder andere het volgende in haar populaire smoothie afslank receptenboek:

  • Meer dan 50 overheerlijke recepten die snel en makkelijk klaar te maken zijn (en waar de rest van het gezin ook van meegeniet)
  • Hoe je meer energie krijgt met deze heerlijke smoothie recepten
  • Een handig smoothie dieet schema zodat je lekker kunt afwisselen

Ontdek hoe je meerdere kilo’s per week verliest met lekkere en simpel te maken smoothie afslank recepten:

Smoothie Afslankbijbel Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *