5387

5362

5384

5351

5379

5337

5377

5375

5313

5286

5271

5258

5244

5230

5200

5183

5166

5156

5146

5090

5088

5086

5047

5041

5036

5108

5033

4936

4932

4928

4915

4893

4981

4892

4891

4890

4918

4917

4816

4847

4846

4845

4807

4798

4784

4757

4717

4688

4646

4629

4612

4597

4569

4539

4526

4511

4578

4500

4461

4447

4427

4474

4410

4398

4379

4361

4344

4309

4294

4294

69

HappyJuicy sapjes banner 728x90

5 Heerlijke Cranberry Smoothie Recepten + de 4 Gezondheidsvoordelen

Over de jaren heen zijn er steeds meer superfoods in de Nederlandse supermarkten komen te liggen. Wonderlijke voedingsmiddelen, die van alles beloven over hun bijzondere gezondheidseffecten. Al blijkt om de zoveel tijd dat al deze effecten ietwat overtrokken zijn, is er één superfood die al decennialang zijn gezonde reputatie weet waar te maken: de cranberry. Wat is het nu precies dat die cranberry zo bijzonder en gezond maakt, en misschien nog wel belangrijker: met wat voor lekkere smoothie-recepten kan ik die cranberry binnenkrijgen? In dit artikel vertel ik het je allemaal, aan de hand van de volgende punten:

 • Waarom zijn cranberry’s zo gezond? 4 gezondheidsvoordelen
 • 5 lekkere cranberry-smoothies

Waarom zijn cranberry’s zo gezond? 4 gezondheidsvoordelen

Zoals ik in de inleiding al even aanstipte, worden cranberry’s al lange tijd een superfood genoemd, vanwege de gezondheidsvoordelen die deze bes met zich meebrengt. Maar wat zijn die gezondheidsvoordelen nou precies, en is er ook bewijs voor het bestaan van deze voordelen? Deze vragen zal ik beantwoorden voor de volgende gezondheidsvoordelen:

 1. Cranberry’s kunnen kanker voorkomen en remmen
 2. Cranberry’s verlagen de kans op hart- en vaatziekten
 3. Cranberry’s kunnen helpen tegen urineweginfecties
 4. Cranberry’s zijn goed voor je orale gezondheid
Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Oscar Helm (afslankcoach) heeft een simpel te volgen weekmenu incl. recepten gemaakt, zodat je precies weet wat je kan eten.

Klik hier en Oscar stuurt het gratis naar je toe.

Gezondheidsvoordeel 1: Cranberry’s kunnen kanker voorkomen en remmen

Allereerst wil ik er even op wijzen dat cranberry’s natuurlijk geen geneesmiddel voor kanker zijn, en dat je dus ook écht niet moet denken dat je echte behandelingen van kanker niet nodig hebt, omdat je het wel met je voeding kan oplossen; dat is simpelweg niet het geval. Dit neemt niet weg dat cranberry’s een positieve invloed kunnen hebben, maar het is altijd als aanvulling.

Een vergelijking uit 2016 van 34 wetenschappelijke onderzoeken wees uit dat cranberry’s bepaalde effecten hebben op kankercellen. Zo werd de groei belemmerd van veel van deze cellen, werden ontstekingen minder, en zorgde het zelfs hier en daar voor het afsterven van kankercellen (bron). Dit zijn natuurlijk resultaten om over naar huis te schrijven.

“Kanker is zo’n nare ziekte dat zelfs een verlaging van de kans met een paar procent zeker de moeite waard is.”

Dit is slechts een greep uit de effecten die cranberry’s hadden op de kanker volgens deze vergelijking van onderzoeken; er waren nog meer mechanismes waargenomen waarmee cranberry’s waarschijnlijk het ontstaan, de groei en de verspreiding van kanker kunnen belemmeren, alleen was het bewijs iets minder hard in deze gevallen. Daarnaast bevatten cranberry’s veel antioxidanten, stoffen die op zichzelf al gelinkt zijn aan een lagere kans op kanker. Als je dit alles samen neemt, kun je echter toch wel concluderen dat er een duidelijke correlatie is.

Het verdient nog wel de vermelding dat er maar beperkt onderzoek in mensen is gedaan naar deze effecten (de studies waarnaar ik eerder refereerde zijn uitgevoerd met kankercellen in reageerbuizen). Hoewel de resultaten dus veelbelovend zijn, is het nog niet helemaal zeker dat al deze effecten ook in dezelfde mate zullen optreden in kankerpatiënten die cranberry’s gewoon opeten. Toch zijn veel wetenschappers hoopvol dat cranberry in de toekomst gebruikt kan worden om kanker beter te controleren.

Geniet van de lekkerste smoothies en val snel kilo’s af!

Wil je de beste afslank smoothie recepten?

Bekijk dan de volgende pagina, daar leer je hoe en waarom je met smoothies kunt afvallen en meer energie kunt krijgen dan ooit te voren. Bekijk het nu:

Smoothie Afslankbijbel Risicovrij Uitproberen

Gezondheidsvoordeel 2: Cranberry’s verlagen de kans op hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten zijn een steeds vaker voorkomende doodsoorzaak in de westerse wereld, en dat is op zichzelf natuurlijk al genoeg om hier iets aan te willen doen. Als jij dit graag wil voorkomen, dan heb ik goed nieuws voor je: er is aardig wat bewijs dat cranberry’s de kans op hart- en vaatziekten kunnen verlagen.

“Als je je kans op een dodelijke ziekte kan verlagen door het eten van besjes, dan doe je dat toch?”

Cranberry’s bevatten namelijk polyfenolen, stoffen waarvan wetenschappelijk bewijs suggereert dat ze de kans op hart- en vaatziekten verlagen (bron). Daarnaast is er ook bewijs dat het eten van cranberry’s andere oorzaken van hart- en vaatziekten vermindert, zoals bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, overgewicht en HDL-waarden in je bloed (bron). Op deze manier verlagen cranberry’s dus ook indirect de kan op hart- en vaatziekten.

Zin in heerlijke verse sapje die een boost geven in je gezondheid?

Bekijk dan HappyJuicy, slowjuice sapjes die 100% natuurlijk zijn en zelfs nog superfoods bevatten. Klik hier of op de afbeelding hieronder.

HappyJuicy impressie

Gezondheidsvoordeel 3: Cranberry’s kunnen helpen tegen urineweginfecties

In traditionele geneeswijzen spelen cranberry’s al eeuwenlang een rol bij de behandeling van urineweginfecties. Het wetenschappelijke onderzoek is niet helemaal eenduidig, maar het lijkt erop dat deze behandelmethode ook steun vindt in de wetenschap, en het eten van cranberry’s dus echt een goede manier is om een urineweginfectie aan te pakken.

In 2014 is er bijvoorbeeld een studie gedaan waaruit bleek dat deelnemers die twee keer per dag een capsule met cranberry-extract innamen een kleinere kans hadden op urineweginfecties (bron), en een studie uit 2019 wees uit dat een combinatie van cranberry en enkele andere zuren zeer geschikt was voor het uitroeien van de bacterie Escherichia coli, één van de meest voorkomende veroorzakers van urineweginfecties (bron).

“Iedereen die ooit een urineweginfectie heeft gehad, zal je vertellen dat dit niet bepaald een pretje is.”

Ook dit heeft waarschijnlijk weer te maken met de vele antioxidanten die in cranberry’s te vinden zijn. Deze zorgen ervoor dat bacteriën minder makkelijk kunnen vastplakken aan je urineweg. Doordat deze bacteriën zich daar niet meer kunnen nestelen, kunnen ze geen infecties meer veroorzaken, en op die manier kunnen cranberry’s je dus van je probleem af helpen.

Gezondheidsvoordeel 4: Cranberry’s zijn goed voor je orale gezondheid

De antioxidanten in cranberry’s zijn, zoals gezegd, goed voor van alles, van het verminderen van de kans op hart- en vaatziekten tot het remmen van de groei van kankercellen. Iets anders waar deze stoffen goed voor zijn, is het bevorderen van je orale gezondheid, ofwel de gezondheid van je mond. Je mond wordt dus gezonder door het eten van cranberry’s, iets wat je niet over veel voedingswaren kan zeggen.

“Cranberry’s zijn één van de weinige lekkernijen waarvan je geen gaatjes krijgt, maar die juist gaatjes voorkomen.”

Antioxidanten zorgen er namelijk voor dat bacteriën zich minder makkelijk hechten aan het oppervlak van je tanden (bron), eigenlijk dus hetzelfde effect dat deze antioxidanten hebben op bacteriën in je urineweg. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld minder snel gaatjes, en minder snel ontstekingen in je mond. Ook lijkt het zo te zijn dat cranberry’s goed zijn voor je tandvlees, maar daar is de wetenschap nog niet helemaal over uit (bron).

5 lekkere cranberry-smoothies

Nu je weet hoe goed cranberry voor je is, kun je waarschijnlijk niet wachten om wat van die heerlijke en gezonde cranberry’s in je lichaam te krijgen. Als dat het geval is, blijf dan vooral lezen, want in de rest van dit artikel geef ik je enkele heerlijke smoothie-recepten met cranberry erin, die niet alleen erg gezond, maar ook nog eens erg lekker zijn. Ik zal de volgende smoothies afgaan:

 1. De verfrissende Cranberry Ananas smoothie
 2. De Energiebooster
 3. De frisse Cranberry Komkommer Smoothie
 4. De winterse Sinaasappel Cranberry smoothie
 5. De groene Cranberry Hibiscus Smoothie

Recept 1: De verfrissende Cranberry Ananas Smoothie

Deze zoetzure smoothie is niet alleen erg lekker en laag in calorieën, maar zit ook nog eens vol met de antioxidanten die niet alleen in cranberry’s, maar ook in ananas te vinden zijn. Daarnaast zit deze smoothie vol met vitamine C, en heeft de gember in deze smoothie ontstekingsremmende effecten. De verfrissende Cranberry Ananas Smoothie bevat de volgende ingrediënten:

 • 30 gram baby bok choy
 • 45 gram cranberry’s
 • 5 cm gember
 • 1 kopje ijs
 • 60 gram ananas
 • 1 gepelde sinaasappel
 • 1 kopje water

Deze smoothie is niet al te lastig te bereiden: je gooit simpelweg alles in de blender en klaar is kees! Het kan zijn dat je het ijs even moet pletten, omdat niet alle blenders hele ijsklontjes aankunnen. Deze smoothie bevat ongeveer 74 kcal, 0 gram vet, 18 gram koolhydraten, 3 gram vezels, 13 gram suiker, en 1 gram eiwit per glas (uit de bovenstaande hoeveelheden ingrediënten kun je ongeveer twee glazen halen).

Recept 2: De energiebooster

Soms kost alles gewoon allemaal even wat meer moeite dan normaal, en heb je een opkikkertje nodig om de dag door te komen. In dat geval is de volgende smoothie ideaal. Als je energie nodig hebt, dan zal de vitamine C in deze smoothie, afkomstig uit de cranberry’s, de appels en de lucuma, je daar enorm bij helpen. Daarnaast zit deze smoothie vol met vitamine K en Omega-3s, stoffen die essentieel zijn om de hele dag energiek te blijven. In deze smoothie zitten de volgende ingrediënten:

 • 22 gram snijbiet
 • 45 gram cranberry’s
 • 1 theelepel lucuma-poeder
 • 1 kopje ijs
 • 1 appel (in stukjes)
 • 1 theelepel hennepzaad
 • 1 kopje amandelmelk

Dit alles gooi je simpelweg weer bij elkaar in de blender, zo nodig na het pletten van de ijsklontjes, en dan is deze smoothie klaar om gedronken te worden. Hij bevat ongeveer 117 calorieën, 4 gram vet, 20 gram koolhydraten, 5 gram vezels, 13 gram suiker, en 2 gram eiwit per glas (en wederom haal je twee glazen uit de bovenstaande ingrediënten).

Recept 3: De frisse Cranberry Komkommer Smoothie

Deze smoothie is laag in calorieën en suiker, en bevat naast de antioxidanten van de cranberry’s ook lijnzaad, een ingrediënt dat een ontstekingsremmende werking heeft. Verder is de hibiscus in deze smoothie goed tegen een hoge bloeddruk en te hoog cholesterol, en kan het je spijsvertering bevorderen. De bloemachtige smaak van deze smoothie is zoet, zonder dat er suiker aan toegevoegd is. De frisse Cranberry Komkommer Smoothie bevat de volgende ingrediënten:

 • 22 gram boerenkool
 • 30 gram cranberry’s
 • 1 theelepel gedroogde hibiscus
 • 1 kopje water
 • 1 appel
 • 1 mini-komkommer (in stukjes)
 • 1 theelepel lijnzaad
 • 1 kopje ijs

Gooi al deze ingrediënten bij elkaar in de blender (nadat je eventueel het ijs wat kleiner hebt gemaakt als dat nodig is), en je smoothie kan in een glas worden geschonken en worden opgedronken. Deze smoothie bevat ongeveer 90 kcal, 1 gram vet, 20 gram koolhydraten, 7 gram vezels, 10 gram suiker, en 1 gram eiwit per glas, en wederom is dit een recept voor twee glazen.

Recept 4: De winterse Sinaasappel Cranberry Smoothie

Deze smoothie bevat alle traditionele smaken van het najaar, en is bovendien ontzettend gezond. De vruchten in deze smoothie zorgen voor een boost in antioxidanten en vitamine C, en de pompoenzaden zorgen voor meer dan genoeg magnesium, zink en omega-3, allemaal stoffen die erg bevorderlijk zijn voor het goed functioneren van je lichaam. Als je je hele gezondheid even een boost wilt geven, is dit dus de ideale smoothie. In de winterse Sinaasappel Cranberry Smoothie zitten de volgende ingrediënten:

 • 30 gram cranberry’s
 • 1 gepelde sinaasappel
 • 3 theelepels pompoenzaden
 • 1 kopje ijs
 • 1 peer (in stukjes)
 • ½ cm gember
 • 1 kopje water

De bereiding van deze smoothies zul je inmiddels wel kunnen dromen: je plet het ijs als dat nodig is voor jouw blender, je gooit alles bij elkaar in de blender, mixt en dan ben je alweer klaar. Een glas van deze smoothie bevat 172 kcal, 6 gram vet, 27 gram koolhydraten, 6 gram vezels, 16 gram suiker, en 4 gram eiwit, en ook hier is dit recept weer goed voor twee glazen.

Recept 5: De groene cranberry-hibiscussmoothie

Over groene smoothies willen mensen nog wel eens het vooroordeel hebben dat deze niet lekker zouden zijn, maar deze smoothie is er het levende bewijs van dat dat niet altijd waar is! Daarnaast is deze smoothie ook nog eens hartstikke gezond. Hibiscus is gelinkt aan een lagere bloeddruk en lager cholesterol, en zit bovendien vol met antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen. Dit ontstekingsremmende effect heeft het gemeen met de cranberry’s, de komkommer en de munt in deze smoothie. In de groene cranberry-hibiscussmoothie zit het volgende:

 • 22 gram boerenkool
 • 30 gram cranberry
 • 3 takjes munt
 • 1 theelepel lijnzaad
 • 1 kopje ijs
 • 1 appel (in stukjes)
 • 1 Perzische komkommer
 • 1 theelepel gedroogde hibiscus
 • 1 kopje water

Gooi alles bij elkaar in de blender, nadat je eventueel het ijs wat kleiner hebt gemaakt, en klaar is kees. Deze smoothie bevat 121 kcal, 1,6 gram vet, 6,2 gram vezels, 15 gram suiker en 2,4 gram eiwit per glas, en uit dit recept kun je twee glazen van deze smoothie halen.

Verbrand snel overtollig buikvet met heerlijke smoothie afslank recepten

Oscar Helm heeft een effectieve methode ontwikkeld om snel overtollig buikvet te verliezen en meer energie te krijgen.

Je krijgt daarbij overheerlijke recepten voor snelle vetverbranding met blijvend resultaat.

Je vindt onder andere het volgende in haar populaire smoothie afslank receptenboek:

 • Meer dan 50 overheerlijke recepten die snel en makkelijk klaar te maken zijn (en waar de rest van het gezin ook van meegeniet)
 • Hoe je meer energie krijgt met deze heerlijke smoothie recepten
 • Een handig smoothie dieet schema zodat je lekker kunt afwisselen

Ontdek hoe je meerdere kilo’s per week verliest met lekkere en simpel te maken smoothie afslank recepten:

Smoothie Afslankbijbel Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *