34

5431

5351

5286

5271

5258

5200

5166

5146

5090

5036

5036

11

HappyJuicy sapjes banner 728x90

Wat is een Detox Dieet en kun je Ermee Afvallen?

Een detoxdieet kan om verschillende redenen worden ingezet, bijvoorbeeld om je lichaam te ontgiften, een specifiek orgaan te ontgiften of om gewicht te verliezen. Er zijn ontzettend veel detoxmethodes waarvan de ene nog beter en veiliger werkt dan de ander, terwijl sommige kuren ongezond zijn en geen resultaat bieden. Wil je verzekerd zijn van goede resultaten van een detoxdieet, en tegelijkertijd wel op een veilige en gezonde manier gewicht verliezen, dan zul je je van tevoren goed moeten inlezen over alle soorten diëten en tips.

In dit artikel zul je lezen wat detoxen is, en wanneer je beter wel of niet kunt beginnen met een detoxdieet. Of je naast het ontgiften ook daadwerkelijk gewicht zult verliezen door te detoxen, zul je ook in dit artikel lezen. Uiteraard is dit afhankelijk van de persoon en de soort detoxkuur die je zult volgen. Aan het einde van dit artikel zul je lezen wat de meest bekende vormen van detoxen zijn, en hoe gezond deze daadwerkelijk zijn!

Wat is detoxen?

Tijdens een detoxdieet ligt de focus op het verwijderen van schadelijke stoffen, ofwel toxines. Welke gif- en afvalstoffen allemaal onder toxines vallen is redelijk onduidelijk, maar bijvoorbeeld bewerkte voedingsmiddelen en geraffineerde suikers worden schadelijk genoemd. Door de dag heen worden deze toxines door mensen vaak veel gegeten, en tijdens een detoxdieet wordt het hele lichaam of een specifiek orgaan dus ontgift door deze toxines te elimineren (bron). Daarom wordt een detoxdieet ook wel een ontgiftingsdieet genoemd.

Een bijkomend voordeel van een detoxkuur is dat hierbij vaak ook gewichtsverlies optreedt. Tijdens een detoxdieet, zoals een sappenkuur, consumeer je namelijk minder calorieën dan normaal én laat je ongezonde suikers en vetten staan, waardoor je in korte tijd zult afvallen. Daarnaast krijg je veel vitamines en mineralen binnen tijdens een detoxdieet zoals een sappenkuur, omdat je een verhoogde inname van groentes en fruit consumeert (bron). Op deze manier zou detoxen bijdragen aan een betere gezondheid en betere lichamelijke functies.

Een detoxkuur kan voor mensen met bepaalde gezondheidsklachten erg voordelig zijn, en zou de algemene gezondheid kunnen beïnvloeden. Er zijn echter ook groepen mensen die beter niet kunnen beginnen met detoxen. Wanneer is een detoxkuur dan wel of niet voor jou geschikt?

Voor wie is een detoxdieet níet geschikt?

Aan sommige detoxkuren, zoals een sappenkuur, zitten nadelen verbonden. Je consumeert namelijk flink te weinig calorieën en onvoldoende voedingsmiddelen tijdens zo’n kuur. Dit kan voor bepaalde groepen mensen, voornamelijk mensen die met bepaalde gezondheidsproblemen of andere lichamelijke klachten hebben, gevaarlijk zijn.

Voor de volgende groepen mensen is een detoxdieet hierom af te raden (bron):

 • Mensen met hart- en vaatziekten
 • Mensen met schildklierproblemen
 • Mensen met diabetes
 • Mensen met ondergewicht
 • Zwangere vrouwen/vrouwen die borstvoeding geven
 • Bepaald medicijngebruik

Als je onder bovenstaande categorieën valt en tóch een detoxdieet wilt volgen, overleg dit dan met de huisarts. Ook kun je een streng detoxdieet, zoals een sappenkuur, beter laten staan, en kun je je beter focussen op het minder consumeren van toxines en meer consumeren van groentes en fruit. Daarnaast is meer fysieke activiteit erg belangrijk om je natuurlijke ontgiftingssysteem beter te laten werken.

Wie heeft baat bij detoxen?

Er zijn verschillende soorten detoxdiëten, maar allemaal hebben ze hetzelfde doel: toxines uit het lichaam elimineren. Mensen met bepaalde gezondheidsklachten kunnen veel voordelen halen uit een detoxdieet, bijvoorbeeld doordat hun eigen natuurlijke ontgiftingssysteem in hun lichaam minder goed werkt. Voor mensen met de volgende klachten zou een detoxdieet deze klachten kunnen verminderen (bron) (bron):

 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid
 • Hoofdpijn
 • Spier- en gewrichtspijn
 • Chronische verteringsklachten
 • Allergieën
 • Hormoononevenwichtigheden
 • Depressieve klachten

“Hier moet wel duidelijk bij vermeld worden dat er géén wetenschappelijk bewijs is dat een detoxkuur daadwerkelijk zou helpen.”

Er zijn wat kleine onderzoeken waaruit blijkt dat mensen met deze gezondheidsklachten baat hebben bij detoxen, maar er is nog te weinig onderzoek om dit met zekerheid te kunnen zeggen. Gelukkig is een detoxdieet een redelijk laagdrempelige manier om de lichamelijke gezondheid te verbeteren, waardoor iedereen dit makkelijk kan uitproberen. Er is echter een groep mensen die beter helemaal niet kan beginnen met detoxen.

Als je onder de groep mensen valt voor wie een detoxdieet geschikt is, en je wilt graag je lichaam reinigen, dan wil je natuurlijk graag weten wat voor detoxdiëten er zijn en hoe je hieraan moet beginnen. Vind vooral voor jezelf uit wat wel of niet werkt en begin rustig aan met detoxen. Als je in korte tijd gewicht wilt verliezen, ben je misschien geneigd om van de ene op de andere dag alle ongezonde voeding te laten staan en alleen detoxthee of groentesappen te consumeren, maar dit is natuurlijk niet helemaal gezond. Begin rustig en bereid je goed voor. De belangrijkste vraag die nu opspeelt, is waarschijnlijk: kun je überhaupt afvallen met een detoxdieet?

Afvallen met detoxen

Zoals eerder benoemd, heb je tijdens sommige detoxdiëten een groot calorietekort, zoals bij een sapkuur. Als je minder calorieën consumeert dan je dagelijkse verbruik, dan resulteert dit in gewichtsafname. De normale benodigde dagelijkse calorie-inname verschilt echter per persoon. Om erachter te komen hoeveel calorieën jij gewoonlijk moet eten en hoeveel je moet eten om af te vallen, zul je dit eerst moeten berekenen. Dit kan via diverse websites.

Dat je gewicht zult verliezen tijdens het detoxen, is zo goed als zeker; teveel calorieën en ongezonde vetten en suikers worden namelijk vermeden. Juich echter niet te vroeg. Een sapkuur wordt maar maximaal 10 dagen uitgevoerd, waardoor het afvallen vaak slechts voor de korte termijn is. Als er na het detoxen weer wordt overgegaan op oude eetpatronen, zijn de kilo’s snel weer terug. Ook is een sapkuur, door het tekort aan voedingsstoffen, geen gezonde manier van detoxen.

“Als je daadwerkelijk gewicht wilt verliezen, is het belangrijker om de dagelijkste leefstijl aan te passen.”

Een gezonder voedingspatroon en meer fysieke activiteit zorgen ervoor dat het metabolisme verhoogt en je gewicht kunt verliezen. Ook is het aanpassen van je leefstijl een oplossing om op de lange termijn gewicht te verliezen, in plaats van slechts voor 10 dagen. Wat zijn nu de meest bekende methodes om te detoxen?

Zin in heerlijke verse sapje die een boost geven in je gezondheid?

Bekijk dan HappyJuicy, slowjuice sapjes die 100% natuurlijk zijn en zelfs nog superfoods bevatten. Klik hier of op de afbeelding hieronder.

HappyJuicy impressie

Methodes om te detoxen

Een sapkuur is waarschijnlijk de meest bekende vorm van detoxen, en deze methode wordt dan ook wereldwijd gepromoot. Tijdens een sappenkuur drink je enkel groente- en fruitsapjes, en deze vervangen elke vaste maaltijd. Op deze manier krijg je geen toxines binnen, maar enkel de vitamines, mineralen en vezels van de sapjes. Daarnaast hebben sapkuren een groot calorietekort, waardoor je in korte tijd gewicht verliest. Een sapkuur maar gemiddeld 2 tot 10 dagen gevolgd.

Een sapkuur kent uiteraard voordelen. Je consumeert veel fruit en groentes, waardoor je de dagelijkse aanbevolen inname daarvan behaalt, en je de belangrijke vitamines en antioxidanten binnenkrijgt.

Uit onderzoek blijkt dat fruit- en groentesappen de hoeveelheid foliumzuur, vitamine C, vitamine E en bètacaroteen in je lichaam kunnen verhogen (bron). Als gewichtsverlies een bijkomend doel is van je detoxkuur, zit je met een sapkuur op het juiste spoort. Door het grote calorietekort verlies je in enkele dagen gewicht.

Er zijn echter veel gezondheidsrisico’s verbonden aan een sapkuur. Allereerst is het calorietekort van sappen onwijs hoog, waardoor dit niet gezond meer is. Daarnaast loop je door het vervangen van vaste maaltijden door fruit- en groentesap veel belangrijke voedingsstoffen mis. Dit fruit en deze groentes bevatten namelijk geen gezonde vetten, eiwitten en bepaalde noodzakelijke vitamines, zoals B12.

Een tekort aan deze voedingsstoffen kan de gezondheid van lichamelijke functies beperken. Hoewel groentes en fruit vezels bevatten, gaan deze tijdens het persen van het sap vaak verloren. Deze vezels zijn noodzakelijk voor onze darmen, dus een sapkuur biedt onvoldoende voor onze gezondheid.

Aangezien een sapkuur een ongezonde manier van detoxen is, zijn andere methodes meer aan te raden. Ons lichaam is goed in staat om zichzelf te ontgiften, waardoor een volledig ontgiftingsdieet onnodig is. Veel belangrijker is het om onze algemene gezondheid te verbeteren, waardoor ons natuurlijke ontgiftingssysteem goed zijn werk kan doen. Een goede vorm van detoxen is dan ook om over het algemeen minder toxines te consumeren: verander je eetpatroon door minder suikers en bewerkte voedingsmiddelen binnen te krijgen.

Uit onderzoek is gebleken dat veel suiker en bewerkte voeding namelijk kan leiden tot kanker, diabetes en hart- en vaatziekten (bron). Deze chronische ziektes zijn nadelig voor onze ontgiftingsprocessen. Minder toxines innemen zou dus onze lichamelijke functies en gezondheid verbeteren.

Wat ook belangrijk is voor onze gezondheid, is het verminderen van alcoholgebruik. Er is al algemeen bekend dat alcohol niet gezond is en kan leiden tot gewichtstoename, maar voornamelijk voor onze ontgiftingsprocessen is alcohol erg gevaarlijk. 90% van alle alcohol wordt door onze lever afgebroken, en veel alcohol kan zorgen dat onze lever beschadigd raakt (bron). De lever is cruciaal voor het ontgiften van ons lichaam, en daarom is het belangrijk om de lever gezond te houden. Door alcoholgebruik te minderen tot maximaal 1 glas per dag, houden we ons ontgiftingssysteem intact.

Als laatste is voldoende slaap cruciaal om toxines te verwijderen. Tijdens het slapen worden gif- en afvalstoffen die door de dag heen zijn opgehoopt namelijk verwijderd. Door tussen de 7 en 9 uur per nacht te slapen, zorg je ervoor dat het lichaam voldoende hersteltijd heeft om alle opgehoopte schadelijke stoffen af te kunnen voeren.

Start nu met een sapkuur

Oscar Helm heeft een effectieve methode ontwikkeld om snel overtollig buikvet te verliezen en meer energie te krijgen.

Je krijgt daarbij overheerlijke recepten voor snelle vetverbranding met blijvend resultaat.

Je vindt onder andere het volgende in haar populaire smoothie afslank receptenboek:

 • Meer dan 50 overheerlijke recepten die snel en makkelijk klaar te maken zijn (en waar de rest van het gezin ook van meegeniet)
 • Hoe je meer energie krijgt met deze heerlijke smoothie recepten
 • Een handig smoothie dieet schema zodat je lekker kunt afwisselen

Ontdek hoe je meerdere kilo’s per week verliest met lekkere en simpel te maken smoothie afslank recepten:

Klik hier om een sapkuur te doen

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *