Druiven zijn heerlijk en zelf druiven in de tuin hebben is superleuk. Tijdens de oogstperiode kan het echter lastig zijn al die druiven zelf op te eten. Als je een huis vol mensen hebt, dan lukt dit meestal nog wel, maar ben je alleen of met z’n tweeën wordt dit al lastig. Druiven laten hangen is ook geen optie, want dan smikkelen de vogeltjes er wel van.
Wat kun je dan met die druiven gaan doen? Een goede optie is druivensap maken! Je kunt hier natuurlijk, als je graag druivensap wil maken, ook gewoon druiven uit de winkel voor gebruiken. In dit artikel krijg je tips over hoe je het best zelf druivensap kunt maken en krijg je daarnaast nog een aantal druivensap recepten. Hierna kun je hier zelf meteen mee aan de slag gaan!
4 Tips voor druivensap maken
Oscar Helm (afslankcoach) heeft een simpel te volgen weekmenu incl. recepten gemaakt, zodat je precies weet wat je kan eten.
Tip 1: Zorg voor een vergiet met hele kleine gaatjes
Voor het maken van druivensap is het handig dat je een vergiet hebt (of koopt) met hele kleine gaatjes. Er zitten in sommige druiven namelijk pitjes en er zit natuurlijk een velletje om de druif. Dit is niet heel lekker in het sap, dus dit moeten we proberen uit het sap te houden.
Omdat druiven al van zichzelf best klein zijn, is een vergiet met hele kleine gaatjes handiger.
Als je het niet erg vindt dat er pulp in het sap zit, dan is deze tip uiteraard niet voor jou. Maar als je hier niet van houdt, is dit tip nummer 1!
Geniet van de lekkerste smoothies en val snel kilo’s af!
Wil je de beste afslank smoothie recepten?
Bekijk dan de volgende pagina, daar leer je hoe en waarom je met smoothies kunt afvallen en meer energie kunt krijgen dan ooit te voren. Bekijk het nu:
Tip 2: Was de druiven goed!
Dit geld met name voor de druiven uit de winkel. Deze zijn vaak bespoten en het is dan niet heel gezond om de druiven gewoon zo te eten, ook al proef je hier niets van. Ook uit de tuin kunnen er natuurlijk vieze dingen op de druiven zitten, dus ook dan is het belangrijk om de druiven eerst een grondige wasbeurt te geven.
Doe dit met warm water. Zelf merk je misschien bij het afwassen ook wel dat het bestek schoner wordt met warm water, dit is dus ook het geval bij druiven. Je gaat de druiven toch koken, dus ze gaan sowieso warm worden. Dit is dus geen probleem!
Zin in heerlijke verse sapje die een boost geven in je gezondheid?
Bekijk dan HappyJuicy, slowjuice sapjes die 100% natuurlijk zijn en zelfs nog superfoods bevatten. Klik hier of op de afbeelding hieronder.
Tip 3: Neem er de tijd voor
Druivensap maken kan best een behoorlijke bezigheid zijn. Het is dus belangrijk dat je er de tijd voor neemt om het te doen. Dan kun je ook een echt lekker druivensap maken. Verderop leg ik de stappen uit voor het maken van druivensap, en zal je begrijpen wat ik bedoel.
Tip 4: Fles Steriliseren
Handig is om je de fles waarin je sap doet te steriliseren. Steriliseren is simpelweg het langer houdbaar maken van voedingsproducten. Je dood hiermee micro-organismen, zoals virussen, bacteriën, schimmels en sporen die in of op allerlei stoffen en materialen zitten.
Het doel van steriliseren is om voedselbederf of besmetting te voorkomen.
Dit is dus heel belangrijk voor als je het sap nog eventjes wilt bewaren. Meestal gebeurt het door verhitting, hoe je dit kunt doen kun je vinden op internet.
Steriliseren moet ook bij nieuw gekochte flessen, niet alleen bij flessen die al gebruikt zijn, dus houd hier rekening mee! Ook dit kan wat tijd kosten, maar het is natuurlijk wel voor je eigen gezondheid.
Hoe maak ik een standaard druivensap?
Ook al kost druivensap maken misschien wat tijd en liefde, het is zeker niet moeilijk om te maken. Hieronder zullen we de stappen weergeven voor het maken van druivensap!
Benodigdheden:
- Druiven
- Pan
- Water
- Zeef
- Neteldoek of theedoek
- Water
Bereidingswijze:
Kies het soort druiven dat je wilt gebruiken
Je hebt veel verschillende soorten druiven. Hoewel je nu misschien alleen nog denkt aan de witte en rode druif, zijn hier ook nog verschillen in te benoemen. Voorbeelden van soorten druiven zijn: Albarino, Barbera, Baralo, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Grenache, Malbec en Merlot.
Je hebt misschien al een aantal soorten herkent aan de naam, zoals Sauvignon, Chardonnay en Merlot. Dit zijn namelijk ook heel bekende wijnsoorten. De smaak kun je dus hiervan herkennen. Naast deze voorbeelden die genoemd zijn, zijn er nog veel meer druivensoorten. Kijk dus even welke in je tuin hebt staan of welke je wilt kopen!
Doe het sap in de gestileerde flessen en laat afkoelen in de koelkast
5 heerlijke druivensap recepten
1. Druivensap met Aardbeien (4 personen)
Benodigdheden:
Bereidingswijze:
Doe als eerst de gelatine in koud water en breng tegelijkertijd het druivensap in een pan aan de kook. Maak terwijl het sap kookt de aardbeien alvast schoon en snijdt de aardbeien in vier stukjes. De muntblaadjes kun je in reepjes snijden, als je deze gaan gebruiken. Verdeel de munt samen met de aardbeien over 4 glazen.
Doe het citroensap en de honing in het druivensap en roer deze goed door. Hierna kun je de uitgeknepen gelatine erin oplossen. Doe daarna het druivensap (met het citroensap, de honing en gelatine) in de glazen schenken en laat het daarna in de koelkast even afkoelen.
2. Smoothie van Druivensap
Benodigdheden:
Bereidingswijze:
Als je klaar bent met het druivensap maken, doe dit dan in een beker en stop dit in het vriesvak. Dit moet er minimaal een uur inzitten, anders wordt het geen smoothie. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel daarna in kleine stukjes.
Na ruim een uur kun het sap uit de vriezer halen en dit pureren. Voeg hierna de appel erbij en pureer dit mee. Hierna kun je het in een glas schenken en eventueel aanvullen met water als je het sap te dik vindt.
3. Druivensap met kiwi en appel
Benodigdheden:
Bereidingswijze:
Voeg bij het druivensap wat honing toe om het zoet te maken naar smaak. Schil de appel en de kiwi en snijd beide in kleinere stukjes. Gooi het druivensap de kiwi en de appel samen in een blender en mix tot een glad sapje.
De kiwi en de appel (afhankelijk van de soort) kunnen een zuur tintje geven aan het sap, wat het lekker verfrissend kan maken. Dan moet het druivensap wel wat zoeter zijn, anders wordt het té zuur. Vandaar dat je er honing of anders suiker aan toe kunt voegen.
4. Punch met Druivensap
Benodigdheden:
Bereidingswijze:
Snijdt al het fruit in kleinere stukjes en voeg hier de spa rood en druivensap aan toe. Dit is een heel makkelijk recept voor bijvoorbeeld een barbecue met veel mensen of een ander feestje. Uiteraard is het nu een recept zonder alcohol, maar je kunt er ook wijn aan toevoegen in plaats van druivensap (dit is in principe natuurlijk ook gemaakt van druiven).
Laat het afkoelen in de koelkast voor ongeveer 30 minuutjes en voeg er als topping nog muntblaadjes aan toe.
5. Slushly met Nectarine en Druivensap
Benodigdheden:
- Nectarines
- 2,5 dl Druivensap
- IJsblokjes (ongeveer 20)
- Druiven zonder pit (blauw en wit)
Bereidingswijze:
Maak de nectarines en de druiven schoon. Verwijder de pit van de nectarine en snijdt het daarna in stukjes. Doe alvast de helft van de ijsblokjes toe aan de blender en voeg het fruit hieraan toe.
Voeg hierna de rest van de ijsblokjes ook toe tot dat het sap waterig is geworden, voeg hierna het druivensap eraan toe. Serveer de slush met fruit als garnering (als je bijvoorbeeld een feestje hebt). Deel de drankjes meteen uit, want anders smelten ze en kun je het geen slush meer noemen.
Conclusie
Het is belangrijk om, wanneer je druivensap gaat maken, een klein vergiet te hebben waardoor de pulp niet in het sap komt. Ook is steriliseren van de fles waarin het sap gaat komen belangrijk, zodat het helemaal schoon is en je het sap langer kunt bewaren.
Hoewel druivensap makkelijk helemaal niet moeilijk is, moet je er toch even de tijd voor nemen, zodat het ook echt een lekker sap wordt. Je kunt bovendien geheel zelf kiezen welke druiven je voor het sap wilt gebruiken. Zo kun je het helemaal maken naar je eigen smaak.
Je weet nu hoe je een standaarddruivensap moet maken door alle stappen in dit artikel. Daarnaast hebben we je nog een paar lekkere verschillende recepten gegeven waar je mee aan de slag kunt gaan! Het gaat vast lukken met het maken van het druivensap!
Verbrand snel overtollig buikvet met heerlijke smoothie afslank recepten
Oscar Helm heeft een effectieve methode ontwikkeld om snel overtollig buikvet te verliezen en meer energie te krijgen.
Je krijgt daarbij overheerlijke recepten voor snelle vetverbranding met blijvend resultaat.
Je vindt onder andere het volgende in haar populaire smoothie afslank receptenboek:
Ontdek hoe je meerdere kilo’s per week verliest met lekkere en simpel te maken smoothie afslank recepten:
Jan van der Grift
says:Bedankt voor je heldere stappenplan om zelf druivensap te maken. Ik heb nog één vraag: Moet ik de druiven, na het wassen van de tros, één voor één van de tros plukken of kook ik de hele tros?
g.j.geerlings
says:ja, dat wil ik ook graag nog weten
Jan van der Grift
says:Ik wacht nog steeds op een antwoord op mijn vraag.
Albert Rõllich
says:Ik pluk de trossen en heb nooit geprobeerd de gehele trossen te koken. Hetzelfde doe ik met vlierbes . Alleen als ik jam maak van vlierbes dan zeef ik de vlierbes niet.
c. koppenaal
says:Hoe pureer je de druiven? Heb je daarvoor een machine nodig of kan het ook met de hand?
Tessa
says:druiven van de tros doen en dan heb ik ze na het koken gewoon gemixt met de staafmixer.
Iet
says:Mijn druiven pluk ik en dan was ik ze, haal de druiven van de tros en doe ze in een grote pan. Tien minuutjes koken en dan in een grote zeef. Dan druk ik het sap met een grote lepel door de zeef. Pitjes en schilletjes blijven in de zeef. In een roerzeef gaan de pitjes kapot en dat maakt het sap niet lekkerder. In potjes in de vriezer blijft het sap heel lang goed.
Saskia
says:Nu heb ik voor het eerst druivensap gemaakt van onze eigen blauwe druiven. Hebben jullie een tip voor mij hoe ik de flessen gevuld met druivensap het beste kan bewaren?
Ingrid
says:Wij hebben hier een druivelaar met dit jaar massa's trossen. Zo maak ik sap, heel gemakkelijk: druiven wassen, afritsen, in de pan laten opkoken tot de velletjes en pitjes gaan boven drijven, door de passe-vite, klaar!
Gerda Vander
says:Wij maken al een paar jaar onze eigen druivensap,mijn vraag kan je druivevsap in de vriezer bewaren.
Klaas
says:Gestileerde flessen ???
Cecile
says:Potten en of flessen steriliseren in kokend water met soda en dit laten inwerken, daarna de potten flessen uitspoelen met heet water en omgekeerd op een theedoek zetten, nooit afdrogen en als het sap klaar is vullen en afsluiten, ik doe er nog een stukje folie voor ik de dop erop doe en dan weer op zijn kop laten afkoelen.
Succes googlen helpt ook
Guillaume
says:Ja hoe kan ik mijn druivensap bewaren of moet ik al die flessen in een week op drinken
Cecile
says:Wat doe je met de druivenschillen en pitten?
Overdijk
says:Druiven die slap zijn kun je daar ook sap van maken?