5384

5351

5379

5377

5375

5286

5271

5258

5200

5166

5146

5090

5036

5033

4915

4893

4981

4892

4892

18

HappyJuicy sapjes banner 728x90

4 Slimme Manieren om je Lichaam te Ontgiften of te Ontslakken

Als je de afgelopen tijd wellicht wat ongezonder hebt geleefd of bepaalde gezondheidsklachten hebt, klinkt het misschien ideaal om je lichaam te ontgiften. Een detoxdieet (ook wel ontgiftingsdieet) volgen, kan op verschillende manieren, maar wat zijn nou slimme methodes? In dit artikel kun je 4 slimme manieren terugvinden om je lichaam te ontgiften! Eerst wordt er kort uitgelegd waarom je zou willen detoxen én hoe je je het beste kunt voorbereiden op een detoxkuur, aangezien dit natuurlijk ook slim is.

Waarom detoxen?

Een detoxdieet kan worden gevolgd als je gewicht wilt verliezen, maar ook om het hele lichaam of een specifiek orgaan te ontgiften. Een detoxkuur wordt dan ook vaak een ontgiftingskuur genoemd. De naam zegt het al: bij ontgiften reinig je je lichaam van gifstoffen en afvalstoffen. Deze schadelijke stoffen worden in de wereld van detoxen vaak toxines genoemd. Hiermee worden bijvoorbeeld geraffineerde suikers en bewerkte voedingsmiddelen bedoeld. Tijdens het detoxen worden deze toxines uit het lichaam verwijderd (bron).

Beginnen met detoxen kan meerdere redenen hebben. Bij sommige lichamelijke klachten zou een detoxdieet bijvoorbeeld voor veel gezondheidsvoordelen kunnen zorgen. Bij de volgende gezondheidsklachten zou een detoxkuur positief kunnen bijdragen (bron) :

 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid en chronische verteringsklachten
 • Hoofdpijn
 • Gewrichtspijn en spierpijn
 • Allergische reacties

Ook bij depressieve klachten en onevenwichtigheden in de hormoonspiegel zou een detoxdieet iets kunnen betekenen.

Er zijn verschillende manieren om je lichaam te ontgiften, de ene werkzamer dan de ander. In dit artikel vind je dan ook 4 slimme manieren om je lichaam te ontgiften. Voordat je begint met detoxen, is het handig om je hier lichamelijk op voor te bereiden, aangezien dit ervoor zorgt dat de detoxmethode beter zal werken. Aangezien dit dus ook een soort slimme manier is om je lichaam te ontgiften, of in ieder geval het begin ervan, wordt deze voorbereiding ook in dit artikel meegenomen!

Beginnen met detoxen

Een goed begin is het halve werk, en dit geldt geldt ook voor detoxen. Door een goede voorbereiding kun je optimaal profiteren van het ontgiften van je lichaam. Voornamelijk bij een detoxdieet in de vorm van een sappenkuur is dit noodzakelijk, aangezien een sappenkuur slechts voor korte tijd wordt uitgevoerd en een ‘extreme’ soort van diëten is. Tijdens een sappenkuur worden alle vaste maaltijden vervangen door sappen, waardoor de calorie- en voedingsstoffeninname minimaal is.

In het kort:

 • Begin met een mini-detox
 • Geen of beperkt alcohol, cafeïne en bewerkte voedingsmiddelen voor en na de kuur
 • Drink voldoende water
 • Neem voldoende eiwitten in

Voordat je met een detoxkuur begint, kun je het beste ongeveer 3 dagen hiervoor al beginnen met een soort mini-detox. Tijdens deze dagen let je al op je voeding en verminder je de inname van bewerkte voedingsmiddelen, alcohol en cafeïne (bron). Deze voedingsmiddelen zijn ook verboden bij een deel van de detoxkuren, waardoor het handig is om de inname hiervan vast te minderen voordat je met de kuur begint, zodat je lichaam hieraan kan wennen en beter kan ontgiften.

Ook na de kuur is het zeer aan te raden om alcohol, cafeïne en bewerkte voedingsmiddelen grotendeels te vermijden. Deze voedingsmiddelen hebben negatieve effecten op onze lichamelijke functies, en om het lichaam gezond te houden is het belangrijk om niet te veel van deze stoffen binnen te krijgen. Als je na een sappenkuur direct weer in de oude leefstijl terugvalt en ongezonde voedingsmiddelen gaat consumeren, heeft de kuur natuurlijk weinig nut gehad; je bent dan zo weer terug op je oude gewicht en het lichaam blijft niet gereinigd.

Een andere belangrijke voorbereiding op een detox is het drinken van voldoende water, aangezien water vitamines en mineralen naar de weefsels en cellen in het lichaam vervoert. Ook kunnen symptomen van uitdroging verward worden met symptomen van honger, dus daarom is het belangrijk om dagelijks minimaal 1,5 liter water te drinken.

Daarnaast is het belangrijk om voldoende eiwitten in te nemen. Tijdens een detoxkuur, zoals een sappenkuur, is de consumptie van eiwitten gering, waardoor spiermassa afneemt. Dit is nadelig voor de stofwisseling. Spiermassa leidt juist tot meer vetverbranding, en om die reden is het slim om voor (of tijdens) een detox voldoende eiwitten te eten.

4 slimme methodes om te ontgiften

Waar je natuurlijk voornamelijk benieuwd naar bent als je dit artikel bent gaan lezen, zijn de slimme manieren om te detoxen. In dit artikel zul je 4 methodes kunnen lezen. Deze methodes staan níet in volgorde van het beste naar minder goed, aangezien ik van mening ben dat iedereen anders reageert op een detoxdieet en iedereen een ander doel heeft. Lees je vooral goed in voordat je wilt beginnen met een detoxdieet en luister naar je lichaam.

1. Sappenkuur

Misschien wel de meest populaire methode om te detoxen is een sappenkuur, waarbij je zoals gezegd al je vaste maaltijden vervangt door sapjes die uit groentes en fruit bestaan (bron). Dit detoxdieet is een oplossing voor korte termijn en wordt dan ook maar voor gemiddeld 2 tot 10 dagen gevolgd. Hierdoor is de kans zeer aanwezig dat je na afloop van dit dieet weer terugvalt in je oude eet- en leefgewoontes.

De sapjes van een sappenkuur kunnen grotendeels uit fruitsap of voor 100% uit groentesap bestaan. Je zou de sapjes zelf kunnen maken, maar als je niet in de weer wilt met bakken groentes en fruit en sapcentrifuges, bestaan er ook veel websites die kant-en-klare sappenboxen verkopen. Tijdens een sappenkuur krijg je veel vitamines en antioxidanten binnen, en hierdoor zou zo’n detoxkuur erg gezond zijn. Helaas zitten er veel (vaak onderbelichte) nadelen aan het volgen van een sappenkuur.

Aangezien je bij een sappenkuur alleen sapjes drinkt die uit groentes en fruit bestaan, mis je eiwitten, vetten en vitamines als B12 in je dieet (bron). Deze voedingsstoffen zijn cruciaal voor belangrijke lichamelijke functies, en hierdoor is een sappenkuur niet zo gezond als er soms wordt gedacht. Ook worden de meeste vitamines en vezels tijdens het persen uit de groentes en fruit gehaald, waardoor de sapjes minder gezonde voedingsstoffen bevatten dan de rauwe groentes en fruit waarvan ze gemaakt worden.

Hoewel een sappenkuur een goede vorm van detoxen lijkt te zijn, kent dit detoxdieet veel nadelen. Het aanpassen van de leefstijl, door ongezonde voeding en alcohol te minderen én voldoende te slapen, zou op de langere termijn veel effectiever zijn voor het ontgiften van het lichaam.

Zin in heerlijke verse sapje die een boost geven in je gezondheid?

Bekijk dan HappyJuicy, slowjuice sapjes die 100% natuurlijk zijn en zelfs nog superfoods bevatten. Klik hier of op de afbeelding hieronder.

HappyJuicy impressie

2. Verminder je inname van suiker en bewerkte voedingsmiddelen

Wat als een voorbereiding op een sappenkuur kan worden gedaan, kan ook een detoxmethode op zich zijn. Een sappenkuur is een tamelijk extreme en wellicht nadelige vorm van detoxen, aangezien je een calorietekort hebt voor een paar dagen en je hierna weer snel kunt terugvallen in je oude, ongezonde leefstijl. Een slimmere manier van detoxen kan hierdoor een mini-detox zijn, waarbij je voor langere tijd (het liefst voor altijd) de inname van ongezonde voedingsmiddelen vermindert.

Het consumeren van veel suikers en bewerkt voedsel wordt in verband gebracht met overgewicht en andere soorten chronische ziektes, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker (bron). Hierdoor is het overmatig consumeren van deze voedingsmiddelen een grote aanslag op het lichaam. De chronische ziektes die door suikers en bewerkt voedsel kunnen ontstaan, kunnen de ontgiftingsprocessen van het lichaam in de weg staan, bijvoorbeeld door de lever en nieren te beschadigen.

Door met ongezonde voeding te minderen, kun je de ontgiftingsprocessen van het lichaam gezond houden, waardoor je lichamelijke functies verbeteren en je meer energie zal krijgen.

3. Verminder je alcoholgebruik

Een andere methode om je lichaam gezond te houden, is het verminderen van je alcoholgebruik. Je kan heel enthousiast beginnen met een sappenkuur, maar als je hierna terugvalt in oude gewoontes als het drinken van veel alcohol, ben je weer terug bij af. De inname van alcohol heeft een grotere invloed op onze ontgiftingsprocessen dan we wellicht denken, dus daarom is het verminderen van je alcoholinname cruciaal.

Bijna alle alcohol, meer dan 90%, wordt door je lever afgebroken en uit het lichaam verwijderd (bron). Alcohol wordt door leverenzymen in de kankerverwekkende stof aceetaldehyde omgezet, een stof die een toxine wordt genoemd. Overmatig alcoholgebruik kan de leverfunctie beschadigen, waardoor deze minder goed zal werken.

Aangezien de lever noodzakelijk is voor het uitscheiden van afval- en gifstoffen uit het lichaam, belemmert alcohol hierdoor de ontgiftingsprocessen in het lichaam.

Maximaal 1 glas alcohol per dag zou voor de gemiddelde persoon geen kwaad kunnen, maar het compleet vermijden van alcohol is ook zeker niet verkeerd voor je gezondheid.

4. Verbeter je slaap

Slaap wordt misschien niet snel in verband gebracht met het ontgiften van je lichaam, maar toch is het erg belangrijk. Voldoende en goed slapen zorgt ervoor dat je lichaam gezond blijft én de natuurlijke ontgiftingsprocessen blijven werken. Tijdens de slaap kunnen giftige afvalstoffen worden verwijderd die zich tijdens de dag in het lichaam hebben opgehoopt (bron).

Als je onvoldoende slaap krijgt, heeft het lichaam hier geen tijd voor, waardoor gifstoffen zich ophopen en de gezondheid negatief beïnvloeden. Slecht slapen wordt dan ook in verband gebracht met stress, angst, hartaandoeningen, diabetes type 2, obesitas en een verhoogde bloeddruk (bron). Tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht zou ideaal zijn voor de gezondheid.

Start nu met een sapkuur

Oscar Helm heeft een effectieve methode ontwikkeld om snel overtollig buikvet te verliezen en meer energie te krijgen.

Je krijgt daarbij overheerlijke recepten voor snelle vetverbranding met blijvend resultaat.

Je vindt onder andere het volgende in haar populaire smoothie afslank receptenboek:

 • Meer dan 50 overheerlijke recepten die snel en makkelijk klaar te maken zijn (en waar de rest van het gezin ook van meegeniet)
 • Hoe je meer energie krijgt met deze heerlijke smoothie recepten
 • Een handig smoothie dieet schema zodat je lekker kunt afwisselen

Ontdek hoe je meerdere kilo’s per week verliest met lekkere en simpel te maken smoothie afslank recepten:

Klik hier om een sapkuur te doen

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *