Het volgen van een sappenkuur, om in korte tijd gewicht te verliezen én je lichaam te ontgiften, klinkt misschien ideaal, maar hier kun je beter even twee keer over nadenken. Hoewel detoxen en sappenkuren de afgelopen tijd door bedrijven gepromoot worden als onwijs gezond en effectief, worden de ongezonde risico’s van een sappenkuur hierbij vaak weggelaten.
Er zijn enkele sappenkuren die van goede kwaliteit zijn en hierdoor daadwerkelijk gezondheidsvoordelen kennen, maar helaas zijn de meeste sapjes goedkoop en van mindere kwaliteit. De meeste sappenkuren zijn dus ongezond, maar waarom dan eigenlijk? In dit artikel lees je 4 redenen waarom de meeste sappenkuren ongezond zijn, maar eerst zal er uitgelegd worden waarom er toch veel mensen zijn die met een sappenkuur beginnen. Benieuwd waarom een sappenkuur toch níet de juiste oplossing is voor jou? Lees dan vooral verder!
Waarom zou je beginnen met een sappenkuur?
Een sappenkuur is een populaire vorm van detoxen, maar wat houdt dat dan precies in? Detoxen is de afgelopen tijd ontzettend populair. Het wordt in veel reclames, op social media en op websites gepromoot als dé manier om je lichaam te resetten na een periode waarin je bijvoorbeeld ongezonder hebt gegeten.
Door een detoxdieet, zoals een sappenkuur, te volgen, zorg je ervoor dat je een bepaald orgaan of je hele lichaam ontgift. Schadelijke stoffen worden door zo’n dieet of kuur namelijk uit het lichaam verwijderd (bron). Deze schadelijke stoffen worden toxines genoemd en bevinden zich bijvoorbeeld in bewerkte voedingsmiddelen en geraffineerde suikers. Tijdens een detoxdieet worden deze voedingsmiddelen dan ook vermeden, zodat het lichaam compleet kan resetten van al deze ongezonde ‘troep’ en enkel gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt.
Detoxen wordt vaak gebruikt om gewicht te verliezen, maar dit is niet de enige reden om te beginnen met een detoxdieet. Detoxen kan namelijk ook andere doeleinden hebben. Het zou namelijk veel gezondheidsklachten kunnen verminderen. Hierdoor zou het ook bij de volgende problemen veel voordelen kunnen opleveren (bron):
Een sappenkuur is een voorbeeld van een detoxdieet. Tijdens zo’n kuur worden alle vaste maaltijden vervangen door sapjes. Deze sappen bestaan voornamelijk of volledig uit groentes en fruit en dit dieet wordt maar voor een korte periode gevolgd, namelijk een paar dagen (bron). Tijdens deze dagen worden gif- en afvalstoffen afgevoerd en worden enkel de gezonde voedingsstoffen van groentes en fruit genuttigd, zodat het lichaam kan resetten. Groentes en fruit bevatten belangrijke vitamines en antioxidanten en zouden hierdoor erg gezond zijn om in grote mate binnen te krijgen.
Een sappenkuur klinkt hierdoor wellicht erg gezond, maar dit valt helaas vaak flink tegen. Bedrijven promoten vaak onterecht alle gezondheidsvoordelen van een sappenkuur en onderbelichten alle risico’s en nadelen. Maar wat kan er nou mis zijn met zo’n ‘gezonde’ sappenkuur?
Waarom zijn de meeste sappenkuren ongezond?
Zoals benoemd, drink je tijdens een sappenkuur enkel sapjes die uit groentes en fruit bestaan. Vaste maaltijden worden dus overgeslagen. Dit klinkt misschien gezond, maar je kunt je vast voorstellen dat het aantal calorieën en voedingsstoffen in dit dieet beperkt zijn. Dit kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Daarnaast is dit dieet zo ‘extreem’ en kortdurend dat dit op lange termijn waarschijnlijk niet tot gewichtsverlies zal leiden. Benieuwd waarom dat allemaal zo is? Lees dan vooral verder om achter de 4 redenen te komen waarom de meeste sappenkuren ongezond!
1. Sapkuren zijn vaak minder voedzaam dan gedacht
Hoewel sappenkuren heel gezond lijken door de hoeveelheid groentes en fruit en het vermijden van toxines, valt dit flink tegen om meerdere redenen. Allereerst bevat een sapkuur onvoldoende calorieën. Dit calorietekort zal leiden tot (kortdurend) gewichtsverlies, maar brengt ook risico’s met zich mee. Het consumeren van onvoldoende calorieën kan namelijk zorgen voor symptomen als flauwvallen, uitdroging, hoofdpijn, honger en zwakte (bron). Deze klachten houden verband met een lage bloedsuikerspiegel, omdat het lichaam te weinig energie krijgt door het enkel drinken van sapjes.
Naast het tekort aan calorieën is er natuurlijk ook een tekort aan voedingsstoffen. Er komen misschien wel vitamines en mineralen binnen, maar er worden veel te weinig eiwitten en vetten geconsumeerd. Eiwitten en vetten zijn belangrijk voor lichamelijke functies zoals de algehele gezondheid, genezing en functies van het brein (bron). Dit tekort aan voedingsstoffen kan op den duur ook leiden tot ondervoeding en het tekort aan eiwitten kan leiden tot spier- en botverlies. Sappenkuren zijn dus niet zo voedzaam en gezond als je zou denken..
Ook zijn er bepaalde sapkuren die bedoeld zijn om de darmen te reinigen, die voor dat doel bijvoorbeeld laxeermiddelen of andere stoffen voor darmstimulatie bevatten. Dit zorgt er misschien wel voor dat ontlasting wordt opgeruimd, maar dit resulteert er ook in dat er veel voedingsstoffen en gezonde bacteriën via de ontlasting worden verloren (bron). Dit kan leiden tot uitdroging en een tekort aan essentiële elektrolyten.
Een sappenkuur bevat vaak te weinig voedingsstoffen om alle lichamelijke functies gezond in stand te houden. Eiwitten en vetten ontbreken bijvoorbeeld. Ook tijdens het persen van de sappen gaan er vaak veel vitamines, mineralen en vezels verloren.
2. Veel voedingsstoffen gaan verloren tijdens het persen
Dit argument bouwt voort op de vorige, aangezien het juicen van de sapjes er óók nog eens voor zorgt dat er minder voedingsstoffen in de sapjes terechtkomen. Er zijn verschillende manieren om sap uit groentes en fruit te persen, en de ene is nog minder ideaal dan de andere. De drie meest bekende methodes zijn centrifugeren, cold-pressing en slow juicen. Slow juicen is hiervan de beste manier om sap van hoge kwaliteit te krijgen met zoveel mogelijk voedingsstoffen, maar centrifugeren en cold-pressing zijn goedkopere manieren om sap te verkrijgen, en deze methodes kennen helaas veel nadelen.
Centrifugeren is de meest makkelijke en goedkope manier, maar deze methode kent ook gelijk de meeste nadelen. Bij centrifugeren roteren groentes en fruit op hoge snelheid in een sapcentrifuge, waardoor het sap en de pulp eruit worden gehaald. Door deze snelle rotatie wordt het sap tijdelijk verwarmd, waardoor de vitamines sneller afbreken en er minder voedingsstoffen in het sap terechtkomen. Ook treedt er oxidatie op door de rotatie en is het sap hierdoor van mindere kwaliteit. Het bevat bijvoorbeeld meer schuim (bron).
Bij cold-pressing wordt het sap niet verwarmd. De groentes en het fruit worden geplet door een hydraulische pers, en hierdoor ontstaat er een maximale hoeveelheid sap. Er blijven dan misschien wel meer vitamines en mineralen achter in dit koude sap, maar ook deze hoeveelheid is niet optimaal. Niet alle voedingsstoffen worden uit de groentes en fruit gehaald en veel vezels gaan verloren (bron). Door het verwijderen van vezels uit fruit en groentes blijft het suiker in het sap achter, en dit kan leiden tot pieken in de bloedsuikerspiegel, wat bijvoorbeeld kan zorgen voor hoofdpijn.
Na het persen van de sapjes moet er natuurlijk voor worden gezorgd dat het sap zo lang mogelijk vers blijft. Een manier om dit te doen is via HPP (High Pressure Processing), maar helaas is dit niet de meest gezonde manier. Bij HPP wordt het sap, direct nadat dit geperst is, blootgesteld aan een hoge druk. Hierdoor gaan bacteriën en schimmels dood en behoudt het sap de waarde van de versheid.
Door de hoge druk gaan helaas ook gemiddeld 10 tot 20% van de gezonde voedingsstoffen verloren, waardoor de sapjes weer minder gezond worden (bron).
Zin in heerlijke verse sapje die een boost geven in je gezondheid?
Bekijk dan HappyJuicy, slowjuice sapjes die 100% natuurlijk zijn en zelfs nog superfoods bevatten. Klik hier of op de afbeelding hieronder.
3. Sapkuren bestaan vaak voor een (groot) deel uit fruitsap
Als je echt een goede sapkuur wilt kopen, kies je sapjes uit die voor tenminste 70% uit groentes bestaan. Helaas bestaat het sap van goedkopere sapkuren van mindere kwaliteit vaak voornamelijk uit fruitsap.
Een sappenkuur die voor een (groot) deel uit fruitsap bestaat, is dus niet heel ideaal als je je lichaam op een gezonde manier wilt reinigen. Vooral de fruitsuikers zijn hierbij een nadeel.
4. Sapkuren zorgen niet voor gewichtsverlies op de lange termijn
De vierde en misschien wel de belangrijkste reden waarom sapkuren ongezond zijn, is dat ze niet voor gewichtsverlies op lange termijn zullen zorgen. Een sapkuur wordt vaak maar voor enkele dagen gevolgd, en de kans om hierna weer terug te vallen in oude eetpatronen is erg groot. Daarnaast is de calorie-inname bij sapkuren erg laag, en dit kan er juist voor zorgen dat het metabolisme vertraagd wordt en je gewicht juist zal toenemen na de kuur (bron).
Om deze reden kun je beter op een gezondere manier afvallen, door af en toe een maaltijd door een sapje te vervangen, meer groente en fruit te eten, minder bewerkte voedingsstoffen binnen te krijgen én meer te bewegen. Dit doe je niet voor een paar dagen maar voor langere tijd, en het liefst voor altijd, aangezien dit ervoor zorgt dat je lichaam fitter en gezonder wordt. Dit eetpatroon is vol te houden en zorgt op langere termijn voor gewichtsverlies en het verbeteren van lichamelijke functies, in plaats van dat je een paar dagen enkel op vloeistoffen met weinig voedingsstoffen leeft.
Start nu met een sapkuur
Oscar Helm heeft een effectieve methode ontwikkeld om snel overtollig buikvet te verliezen en meer energie te krijgen.
Je krijgt daarbij overheerlijke recepten voor snelle vetverbranding met blijvend resultaat.
Je vindt onder andere het volgende in haar populaire smoothie afslank receptenboek:
Ontdek hoe je meerdere kilo’s per week verliest met lekkere en simpel te maken smoothie afslank recepten: