Tomatensap is enorm gezond en kan ook, ook al verwacht je het mogelijk niet, heel erg lekker zijn. Meestal worden sapjes gemaakt van fruit, maar deze sappen zijn vaak niet heel erg gezond. Ze zitten vol met (natuurlijke) suikers die je zeker niet helpen wanneer je aan de lijn bent of een gezonde levensstijl wilt hanteren.
Tomatensap kan dé manier zijn om je dagelijkse groenten binnen te krijgen en kan je daarnaast helpen bij het afvallen. Je kunt een maaltijd namelijk vervangen door een heerlijk tomatensapje. Omdat er veel verschillende variaties zijn van het tomatensap, hoeft het sap geen enkele dag van de week hetzelfde te zijn! In dit artikel lees je hoe je zelf vers tomatensap kunt maken met 6 recepten!
Waarom tomatensap?
Er zijn natuurlijk genoeg groentes die je in een sap kunt verwerken, maar waarom is tomatensap nu juist zo goed voor je? Wat zijn de voordelen van het drinken van een tomatensapje?
Genoeg redenen dus om iedere dag tenminste één glas tomatensap te drinken!
Oscar Helm (afslankcoach) heeft een simpel te volgen weekmenu incl. recepten gemaakt, zodat je precies weet wat je kan eten.
Zelf tomatensap maken
Natuurlijk kun je in de supermarkt tomatensap kopen. Helaas zitten er echter veel suikers in de tomatensappen van de supermarkt. Zij voegen deze suikers toe, omdat het sap dan een stuk langer houdbaar blijft. Een sapje uit de supermarkt zal je dus niet helpen bij het afvallen en is ook niet gezond.
Natuurlijk kun je het verse, zelfgemaakte sap veel minder lang bewaren, maar het smaakt een stuk lekker en is ook veel gezonder. Je kunt het sap best een aantal dagen in de koelkast bewaren. Vaak ruik je het wel wanneer het sap niet meer goed is.
Probeer dus niet te veel tomatensap te maken, anders is het zonde van de ingrediënten.
Hieronder zullen we allereerst de basis bespreken voor een tomatensap. Vervolgens geven we je een aantal variaties van het tomatensap die je zelf gemakkelijk thuis kunt maken!
Geniet van de lekkerste smoothies en val snel kilo’s af!
Wil je de beste afslank smoothie recepten?
Bekijk dan de volgende pagina, daar leer je hoe en waarom je met smoothies kunt afvallen en meer energie kunt krijgen dan ooit te voren. Bekijk het nu:
De juiste tomaten kiezen
Wanneer je een tomatensap wilt maken is het belangrijk dat je begint met lekkere verse, rijpe, sappige tomaten. De perfecte tomaten voor een tomatensap zijn de heirloom-tomaten, maar je kunt natuurlijk elke tomaat kiezen die je lekker vindt. Wanneer de tomaat een goede textuur heeft en lekker smaakt, zal dit ook zo zijn voor het sap die je maakt.
Het beste is om biologische tomaten te kopen. In de niet-biologische tomaten zijn namelijk pesticiden gebruikt. Deze kunnen de smaak van het tomatensap erg beïnvloeden, en niet op een positieve manier. Kies er zelf voor of je één soort tomaat wilt gebruiken voor je sap of dat je verschillende soorten wilt mixen. Het is geheel aan jou!
Zin in heerlijke verse sapje die een boost geven in je gezondheid?
Bekijk dan HappyJuicy, slowjuice sapjes die 100% natuurlijk zijn en zelfs nog superfoods bevatten. Klik hier of op de afbeelding hieronder.
De bereiding van tomatensap
De tweede stap is natuurlijk dat je de tomaten even goed moet wassen. Droog ze hierna af. Wanneer je biologische tomaten hebt gekocht, moet het simpele omspoelen van de tomaten genoeg zijn om de bacteriën en vuil te verwijderen. Mocht je geen biologische tomaten hebben gekocht, was de tomaten dan wat beter.
De derde stap is de tomaten in kleinere stukken snijden, zodat de tomaten makkelijker gepureerd kunnen worde. In kwarten snijden is genoeg; snijdt elke tomaat doormidden en de helft van de tomaat daarna nog eens doormidden. Verwijder de kern uit de tomaat, want dat is niet erg lekker in het tomatensap.
Hierna kun je de tomaten in een pan doen die niet reactief is (stap 4). Hierna is het de bedoeling dat je een stamper (of iets anders dat goed kan persen) de tomaten uit gaat persen. De pan hoort hierna vol te zitten met tomatensap.
Er moet genoeg vocht aanwezig zijn, anders kun je het niet aan de kook brengen.
Hierna breng je de geperste tomaten aan de kook. Blijf continu roeren en laat het ongeveer 20 minuten koken. Je ziet wanneer de sap goed is. De vloeistof is helemaal zacht geworden en lijkt op een tomatensoep. Vanaf dat moment kun je de kruiden toe gaan voegen. Voeg er om en nabij een mespuntje suiker, peper en zout aan toe (en eventueel andere kruiden die je lekker vindt).
Haal de tomaten tot slot van het vuur af en laat het sap afkoelen. Het hoeft niet helemaal afgekoeld te zijn, maar wel genoeg zodat je je vingers er niet meer aan kunt branden. Gebruikt tot slot een vergiet of zeef om het sap af te gieten. Probeer, bij het vergiet, er een te gebruiken die zo klein mogelijke gaatjes heeft; anders lopen alle vliesjes door het vergiet heen.
Hierna kun je het gieten in een fles die je in de koelkast kunt bewaren. Het tomatensap kun je ongeveer één week afgesloten in de koelkast bewaren. Vind je het voor die tijd al niet meer goed ruiken, gooi het dan gewoon weg!
6 Recepten Voor Het Lekkerste Tomatensap
Hieronder zullen we variaties bespreken op het basistomatensap die we hiervoor hebben gesproken. Het slimst is om het tomatensap altijd op deze manier te maken en daarna er een ‘twist’ aan te geven. Op deze manier heb je elke dag weer een ander lekker sapje!
Recept 1: Tomatensap met Verse Kruiden
In deze tomatensap voegen we net even wat meer lekkere kruiden toe. Hierdoor heeft deze sap toch een heel andere smaak als het basistomatensap. Het sap is heel lekker fris en nét iets anders dan een normaal tomatensap!
Benodigdheden:
Bereidingswijze:
Maak het tomatensap zoals in dit artikel is beschreven. Snijd ondertussen de kruiden (peterselie en basilicum) en de bosui helemaal fijn. Zorg ervoor dat er niet te grote stukken in het sap terechtkomen, zodat het sap een glad mengsel blijft. Voeg tot slot de kruiden toe aan het sap en hierna kun je gaan genieten van dit heerlijke tomatensap!
Recept 2: Pittige Tomatensap
Een tweede heerlijke variant van het basistomatensapje is het tomatensap met tabasco erin. Dit geeft net even de kick die een tomatensap soms nodig heeft. Als je niet van pittig houdt, is dit misschien niet het tomatensap voor jou. Je kunt natuurlijk ook altijd een heel klein beetje tabasco toevoegen om het te proberen.
Benodigdheden:
Bereidingswijze:
Volg weer het recept voor het basistomatensap. Snijd de basilicum wederom in kleinere stukjes zodat het een glad mengsel wordt. Voeg tot slot tabasco naar smaak toe. Gooi niet gelijk een enorme hoeveelheid tabasco in het sap, want daar wordt het niet lekkerder van. Begin met een klein beetje en voeg dan steeds wat tabasco toe als het nog niet pittig genoeg is voor je!
Recept 3: Tomaten, Knoflook en Kurkuma sap
Zoals je al in de naam kunt zien, zijn de ingrediënten van deze sap tomaat, knoflook en kurkuma. Kurkuma kan een heftige smaak hebben, maar is heel goed voor de ontgifting van het lichaam. Gemengd met de andere producten valt de heftigheid van de smaak wel mee. Alle drie de ingrediënten zullen ervoor zorgen dat je op een natuurlijke manier bepaalde ziektes voorkomt.
Eens per week dit sap drinken kan dus heel positief zijn voor de gezondheid!
Benodigdheden:
Bereidingswijze:
Volg wederom het basisrecept voor het tomatensap. Maak de knoflook klein door het in (hele) kleine stukjes te snijden of door het met een knoflookpers te persen. Een grote hap knoflook is niet lekker, dus dit is zeker van belang! Voeg hierna de knoflook en de kurkuma toe aan het sap.
Tot slot kun je naar smaak wat olijfolie, appelazijn en zeezout toevoegen. Dit sap is eigenlijk een soort gazpacho (ofwel koude soep), maar is ook weer erg lekker!
Recept 4: Tomaten Paprika Sap
Deze heerlijke tomatensap is wederom weer erg gezond. Ook paprika is namelijk goed voor onze gezondheid. De paprika bevat een hoog gehalte van vitamine C en daarnaast weinig calorieën. Bovendien heeft de paprika een goede werking op het spijverteringskanaal en zijn ze goed voor de ademhalingswegen. Tot slot geeft de watermeloen een lekker zoete, fruitige smaak aan het geheel.
Genoeg redenen om ook deze variatie van het tomatensap uit te proberen!
Benodigdheden:
Bereidingswijze:
Volg ten eerste het basisrecept voor het tomatensap. Was en snijdtondertussen de paprika en de watermeloen alvast in kleine stukjes, zodat deze makkelijk in het tomatensap gemixt kunnen worden. Voeg daarna alle ingrediënten bij elkaar en mix tot een glad mengsel. Hierna kun je gaan smullen van deze lekkere variatie op een tomatensap!
Recept 5: Krachtige Tomatensap
In deze variant van het tomatensap zitten zoveel goede producten voor de gezondheid, dat je hem wel een keer uitgeprobeerd móet hebben. Deze variant van het basisrecept van het tomatensap zal je de kracht en energie geven die je nodig hebt op een dag. Je krijgt veel vitaminen en mineralen binnen en zult smullen van alle smaken die in dit tomatensap gecombineerd worden!
Benodigdheden:
Bereidingswijze:
Volg wederom het basisrecept voor het tomatensap dat aan het begin van het artikel is gegeven. Was en snijd ondertussen de rode puntpaprika, appel en wortel in kleinere stukken. Snijd ook de granaatappel doormidden en haal de pitjes eruit om later toe te voegen aan het sap.
Voeg nu alle ingrediënten (puntpaprika, wortel, appel, granaatappel, kurkuma, Dulse zeewier, cayennepeper en citroensap) toe. Bepaal zelf hoeveel cayennepeper en citroensap je toe wilt voegen.
Het fruit zal zorgen voor een lekkere fruitige, zoete smaak, de cayennepeper voor een beetje pit, het Dulse zeewier voor een zoute smaak en het citroensap voor een lekker zuurtje. Alle ingrediënten zijn ongelooflijk gezond en lekker, dus met deze tomatensap kun je de mist niet ingaan!
Recept 6: Eigen recept
Denk jij nu dat je een veel beter recept hebt dan de recepten die hierboven genoemd zijn? Dat kan! Misschien heb jij het lekkerste tomatensaprecept wel in je hoofd! Probeer dit sap dan uit en laat vooral weten welke ingrediënten/producten je hebt toegevoegd aan het sap. Deel je recept met andere mensen die dit tomatensapje ook graag zouden willen proeven!
Verbrand snel overtollig buikvet met heerlijke smoothie afslank recepten
Oscar Helm heeft een effectieve methode ontwikkeld om snel overtollig buikvet te verliezen en meer energie te krijgen.
Je krijgt daarbij overheerlijke recepten voor snelle vetverbranding met blijvend resultaat.
Je vindt onder andere het volgende in haar populaire smoothie afslank receptenboek:
Ontdek hoe je meerdere kilo’s per week verliest met lekkere en simpel te maken smoothie afslank recepten:
W.R.
says:Heerlijk allemaal. Maar vraagje: Gezien de enorme opbrengst dit jaar in mijn moestuin van o.a. de tomaten: Kan ik de sappen bewaren in de vriezer?
Mijn dank zal groot zijn.
Wilma
Joop
says:ik had nog heel veel snacks tomaatjes gekregen en dacht kijken of ik hier zelf tomatensap van kan maken. en even googelen en ja hoor.. bedankt voor de vele recepten , ga vanmiddag wat uit proberen. groeten van Joop
Jolanda
says:Na het zeven de tomatensap nogmaals koken. Daarna in schone flessen met draaidop doen, tot aan de rand, gelijk dichtdraaien.
Blijft de sap maanden goed.
Proost
Anja
says:Kan ik dat ook in een soepmaker doen toch, tomaten sap maken. Hij pureert vanzelf alles fijn
Piet Stilkenboom
says:"Het tomatensap kun je ongeveer één week afgesloten in de koelkast bewaren. Vind je het voor die tijd al niet meer goed ruiken, gooi het dan gewoon weg!" Dat kan je toch niet maken?