Appelsap is een sap waar ieder kind mee op is gegroeid en waar iedere volwassene stiekem nog altijd erg van geniet. Zeker wanneer het vers gemaakt is, want dan is appelsap extra lekker. Nu kun je vers gemaakte appelsapjes natuurlijk gemakkelijk in de winkel kopen, maar het is veel lekkerder en leuker om deze sap zelf te maken!
Als je zelf appelsap wilt maken, moet je er wel wat tijd voor vrijmaken. Hoewel je misschien denkt dat je appels in de blender gooit en je dan klaar bent, is dit niet het geval. Appelsap maken kost ongeveer 60 minuten. Alhoewel het maken van appelsap veel tijd kost, is het niet moeilijk om appelsap zelf te maken thuis. In dit artikel geven je je alle stappen om zelf appelsap te maken!
8 Simpele Stappen voor Snel Zelf Appelsap Maken
Oscar Helm (afslankcoach) heeft een simpel te volgen weekmenu incl. recepten gemaakt, zodat je precies weet wat je kan eten.
Stap 1: Koop de juiste appels
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten appels die je kunt kopen. Zoals je misschien al eerder hebt gehoord zijn er speciale appels voor appelmoes, appeltaart, appelflappen, etc. Er zijn dus ook appels die geschikt zijn voor appelsap.
De eerste appel die geschikt is voor appelsap is de Elstar appel. De smaak hiervan is zoetzuur en de appel zelf is stevig, maar sappig. De appel heeft een gele schil met een helderrode blos. Deze appel kun je goed gebruiken voor appelsap.
Daarnaast is er de Goudreinette appel. Deze appel heeft een friszure smaak en is erg stevig. De kleur van de appel is groengeel tot brons en deze appel is wederom goed te gebruiken voor appelsap.
Tot slot gebruiken mensen de Jonagold appel voor appelsap. Deze heeft een zoetzure smaak, is stevig en groengeel met een rode blos van kleur. De voorgenoemde drie appels zijn het beste te gebruiken voor appelsap!
Geniet van de lekkerste smoothies en val snel kilo’s af!
Wil je de beste afslank smoothie recepten?
Bekijk dan de volgende pagina, daar leer je hoe en waarom je met smoothies kunt afvallen en meer energie kunt krijgen dan ooit te voren. Bekijk het nu:
Stap 2: Was de appels
Zoals je wellicht weet, worden appels vaak bespoten om de insecten ervan af te houden. Dit gif wil je zelf niet binnekrijgen, dus het is goed om de appels allereerst heel goed te wassen. Voor dit specifieke recept voor appelsap heb je 18 appels nodig; dit zal je 8 volle glazen appelsap geven.
Allereerst ga je al de 18 appels goed wassen onder stromend water. Hierna verwijder je het klokhuis van de appels. Dit gedeelte van de appel eten we normaal ook niet en de pitjes willen we niet in het appelsap hebben. Je hoeft voor de rest niet de appels te schillen. Wel moet je de appels in kleinere stukjes snijden, hierdoor zullen de appels gemakkelijker een moes worden.
Zin in heerlijke verse sapje die een boost geven in je gezondheid?
Bekijk dan HappyJuicy, slowjuice sapjes die 100% natuurlijk zijn en zelfs nog superfoods bevatten. Klik hier of op de afbeelding hieronder.
Stap 3: Pan op het vuur zetten
Hierna zet je een grote pan op het vuur met een klein beetje water. De stukjes appel die je zojuist hebt gesneden, kun je in de pan met water leggen. Je doet de deksel op de pan en laat de appels in de pan drie kwartier koken totdat de appels bijna helemaal uit elkaar vallen.
Nu begint het in de pan al op een soort appelmoes te lijken.
Dit kan ook al eerder dan 45 minuten zijn, dus kijk tussendoor regelmatig in de pan. De ene appel is misschien sneller zacht dan de andere. Houdt dus altijd de pan in de gaten en haal de pan van het vuur wanneer de appels op appelmoes beginnen te lijken.
Stap 4: Mixen en stampen
Haal na de 45 minuten (of eerder) de pan van het vuur af en stamp de appels nu tot een glad mengsel. Op deze manier kun je er het makkelijkst sap van maken later in het proces.
Stap 5: Vergiet
Wanneer je appels tot een glad mengsel hebt gestampt, kun je een vergiet pakken. In het vergiet leg je een koffiefilter of een of een theedoek, onder het vergiet leg je een schone pan.
Schep het hete sap/appelmengsel langzaam in de zeef en pureer de appels voorzichtig. Het sap wordt door de bodem in je kom gefilterd, terwijl de appelmoes achterblijft. Dit zorgt ervoor dat je een écht sap krijgt en geen dikke brij. Plaats de brij in een aparte kom voor later. Hier kun je later bijvoorbeeld een appelsaus van maken die ook erg lekker kan zijn. Herhaal dit proces totdat al het sap in de kom zit.
Stap 6: Afkoelen
Hierna is het belangrijk dat je het appelsap laat afkoelen. Dit duurt wel een aantal uur en kun je het beste doen in de koelkast. Terwijl je het sap laat afkoelen, kun je op zoek naar glazen potten of flessen. Hierin zal je het appelsap, eenmaal afgekoeld, gaan bewaren.
Omdat je er zoveel tijd aan hebt besteed, wil het liefst het appelsap zo goed en lang mogelijk bewaren. Het materiaal waarin je het appelsap bewaart is daarvoor cruciaal. Als het sap niet lang bewaard hoeft te worden (2 tot 3 dagen), dan maakt het niet per se uit.
Stap 7: Wecken/ Pasteuriseren
Als je wilt dat het appelsap langer houdbaar blijft, dan moet je het pasteuriseren.
De glazen flessen (of glazen potten) moet je dan ontzettend goed schoonmaken, zodat het appelsap zo lang mogelijk bewaard kan worden.
Je kunt de glazen flessen goed schoon maken door het glas en daarbij de deksel even te koken in een grote pan water met een schepje soda. Hierna spoel je de glazen goed af met kokendheet water.
Je kunt de glazen ook goed schoonmaken door ze in de vaatwasser te stoppen. Hierbij moet je het programma gebruik met de hoogste temperatuur. De flessen vul je daarna met het appelsap en hierna schroef je de deksel er stevig op. Dan plaats je de flessen in een grote pan met ruim koud water, zodat ze onderwater staan.
Hierna verhit je het water met daarin de flessen in 30 minuten tot 90ºC. Zorg daarbij dat de flessen de rand van de pan en elkaar niet raken. Daarna haal je de flessen met een platte schuimspaan of een andere tang uit de pan en laat je ze afkoelen. Til de potten niet aan het deksel uit de pan en laat de flessen ook niet in een tochtige plaats afkoelen.
Stap 8: Proeven
Proef het sap nadat het een beetje is afgekoeld. Als je het appelsap nog te zuur vindt, kun je naar smaak wat suiker of kaneel toevoegen. Je kunt helemaal zelf bepalen wat voor smaak jouw appelsap moet krijgen. Als je de smaak van het appelsap juist te sterk vindt, kun je er altijd een beetje water aan toevoegen om de smaak van het sap te verzwakken.
Andere ingrediënten die je kunt toevoegen aan het appelsap om het net iets anders te maken zijn:
Je kunt alle smaken van de voorgenoemde ingrediënten combineren, maar je kunt er ook voor kiezen om de smaken te kiezen waar jij het meeste van houdt.
Als je de smaken eerst uit wilt proberen, kun je er ook voor kiezen om het appelsap te verdelen in verschillende flessen. Zo kun je in de ene fles kruiden en/of ingrediënten toevoegen, en in de andere het appelsap laten zoals hij is.
Een andere optie: Met de sapcentrifuge
De methode die we hiervoor hebben beschreven is de ‘originele’ manier van appelsap maken. Er is echter ook een wat snellere manier mogelijk, als je geen zin hebt om super lang tijd te besteden aan het maken van het appelsap.
Een sapcentrifuge kan je hierbij helpen. Een sapcentrifuge heeft aan de binnenkant een trommel die ronddraait, voorzien van een rasp. Zodra je de ingrediënten er door de bovenkant van de sapcentrifuge ingooit, gaat de trommel hard draaien.
Het sap uit het fruit wordt hierbij als het ware uit de vrucht ‘geslingerd’, en je drankje is hierdoor binnen no time klaar.
De sapcentrifuge heeft vaak een grote opening, waardoor de appels niet eens in stukken hoeft te snijden. Het kan wel zo zijn dat je niet in één keer 18 appels in de sapcentrifuge kunt stoppen, dus je moet het sap mogelijk in een aantal keer maken. Om het de sapcentrifuge wat makkelijker te maken, kun je wel alvast de appels in stukjes snijden.
Allereerst was je de appels weer grondig met stromend water en eventueel snijd je de appels in stukjes. Hierbij kun je de schil, steeltjes en pitjes laten zitten; lekker makkelijk! Duw daarna de appel of appelstukjes door de sapcentrifuge heen en pers troebel sap. Dit sap kun je opvangen in een schone kan of fles. Dit sap zeef je weer door een schone theedoek heen en klaar is je sap!
Het mag duidelijk zijn dat je hierbij niets hoeft af te koelen en meteen het sap kunt opdrinken! Je kunt er wel nog voor kiezen om het sap hier weer te pasteuriseren, maar dit is geheel aan jou! Het pasteuriseren staat uitgelegd bij stap 7.
Verbrand snel overtollig buikvet met heerlijke smoothie afslank recepten
Oscar Helm heeft een effectieve methode ontwikkeld om snel overtollig buikvet te verliezen en meer energie te krijgen.
Je krijgt daarbij overheerlijke recepten voor snelle vetverbranding met blijvend resultaat.
Je vindt onder andere het volgende in haar populaire smoothie afslank receptenboek:
Ontdek hoe je meerdere kilo’s per week verliest met lekkere en simpel te maken smoothie afslank recepten:
lena Hallaert
says:Hoe lang bewaart het gepasteuriseerde appelsap?
Marieke
says:Waarom mag de gepasteuriseerde fles appelsap niet op een koude tochtige plek staan?
Dirk
says:snel afkoelen kan het (hete) glas doen barsten
Jikkestyn
says:Je kunt evt smaak toevoegen als het sap is afgekoeld sttaat bij pasteuriseren.
Maar dan maak je de fles weer open en is ze niet meer houdbaar lijkt mij